Причината – компанията не спазвала наскоро влязъл в сила закон

Руските власти заплашиха да блокират социалната мрежа Facebook през 2018 г., ако тя не спазва приет наскоро закон. Той задължава интернет компаниите да съхраняват личните данни на своите руски потребители в Русия, съобщава БТА.

Във всички случаи ние ще направим така, че законът да бъде спазен или компанията няма да може работи повече на руска територия”, заяви ръководителят на руския регулационен орган за телекомуникационните услуги Александър Жаров.

Испания наложи глоба от 1,2 млн. евро на Facebook

Той добави, че очаква Facebook да го информира за мерките, които има намерение да предприеме.

Не за първи път руските власти влизат в сблъсък с американски интернет гиганти относно прилагането на този закон, който вече доведе до блокирането на социалната мрежа LinkedIn.

Най-много език на омразата - във Facebook

Новите изявления идват в напрегнат момент - броени дни, след като Facebook прие да предостави на американския Конгрес съдържанието на рекламни съобщения, за които се предполага, че са финансирани от Русия. Те целели да повлияят на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Опозицията в Русия пък смята, че затягането на контрола над онлайн пространството през последните години е средство за заглушаване на гласа на дисидентите. Facebook, например, е едно от основните средства за комуникация, използвано от руския опозиционер Алексей Навални. Макар и пренебрегван от националните телевизии, той съумя да накара десетки хиляди млади хора да излязат на протести миналата пролет именно чрез постове в социалните мрежи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.