Мотото на Световния ден на зрението за 2017 г. е "Да се погрижим за здравето на очите"

По случай Световния ден на зрението, Ен Ди Ти Ви предлага някои факти, както и храни и препоръки за добро здраве на очите, информира БТА.

Денят се отбелязва от 1998 г. по инициатива на Международната агенция за предотвратяване на слепотата през втория четвъртък на м. октомври и с подкрепата на Световната здравна организация, за да се привлече вниманието на обществеността към възможностите за лечение на очните болести и за предотвратяване на слепотата. 

По сведения на организацията близо 285 млн. души в света имат проблеми със зрението.

Мотото на деня за 2017 г. е: "Да се погрижим за здравето на очите".

До 80 процента от впечатленията си хората придобиват благодарение на зрението. Когато други човешки сетива като вкус и обоняние са нарушени, очите ни известяват за дебнещи около нас заплахи.

Храненето играе съществена роля за доброто здраве на човешкото тяло, в това число и на очите. Грижите за добро очно здраве трябва да включват продукти, богати на лутеин, зеаксантин, бета каротин, витамини А и С, омега-3 мастни киселини. Следните храни са отличен източник на въпросните полезни вещества: 

Моркови

Всеизвестно е, че морковът е един от най-добрите продукти за добро здраве на очите. Полезните му свойства се дължат на изобилието от бета каротин, който е важен за правилното функциониране на ретината и други части на окото. 

Бамя

Освен бета каротин, бамята съдържа зеаксантин и лутеин - съединения със съществена роля за поддържане на добро зрение. В нея се съдържа и полезният за доброто очно здраве витамин С. 

Кайсии

Богатите на бета каротин, витамини С и Е, цинк и мед кайсии са изключително полезни за "застаряващи очи". Изследвания са показали, че наличието на полезните витамини и елементи в плода намалява с 25 процента риска от дегенерация на макулата - водеща причина за загуба на зрение след 60-годишна възраст.

Броколи

Броколито е отличен източник на полезните за очите лутеин, зеаксантин, витамин С и бета каротин.

Ядки 

Ядките като бадеми, орехи и кашу съдържат омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на очната ретина и предпазват от влошаване на зрението с напредването на възрастта.

Освен препоръката за редовно присъствие на тези храни в менюто, експертите дават и няколко полезни съвета за добро очно здраве - да не се взираме твърде дълго в екраните на компютъра или телефона, да намалим яркостта им, да поддържаме влажността на очите и при удобен случай да правим релаксиращи упражнения. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си