Недоволството им е насочено към химическо предприятие

Бунт край Варна. Десетки жители на село Чернево блокираха за около 30 минути пътя Девня-Суворово. Протестът им е срещу сметище на химическото предприятие "Солвей Соди". 

Остра миризма на амоняк стресна жителите на Девня

Хората твърдят, че в четвъртък е имало опит за сплашване на председателя на инициативния комитет, който организира и проведе референдум срещу изграденото вече депо за неопасни отпадъци на химическия завод. 

ОБГАЗЯВАНЕ: Хиляди страдат заради пушек от завод в Девня (СНИМКИ)

Междувременно продължава проверката на ДАНС и Окръжната прокуратура във Варна срещу действията на администрацията в Община Суворово, откъдето тръгва цялата процедура за издаване на разрешителните за депото за отпадъци. 

От компанията излязоха с официално позиция по случая. Тя гласи:

„Солвей Соди“ категорично осъжда недопустимите обвинения, изразени в медиите
По повод наскоро излъчените материали по радио и телевизия на тема „Заплахи / опит за сплашване срещу инициатора на референдума в с. Чернево“ „Солвей Соди“ изразява категоричната си позиция срещу спекулациите с името на дружеството.

В материалите се насажда мнението, че зад заплахите стои „Солвей Соди“. Категорично заявяваме, че нашето дружество никога и по никакъв повод не е и не би отправило каквито и да е заплахи към когото и да било под каквато и да е форма. Това е в пълно противоречие с етичния кодекс, ценностите и принципите на Група „Солвей“, към която „Солвей Соди“ с гордост принадлежи. Категорично отказваме да бъдем замесвани в подобни злонамерени манипулации и да бъдем използвани за нечии нечисти намерения

Във всичките си дейности ние се ръководим от закона и стриктно го спазваме. Депото за неопасни отпадъци и рекултивация край с. Чернево е получило всички регулаторни и административни оторизации от държавните, регионални и местни органи. Неотдавна проведеният референдум понастоящем е предмет на съдебни производства, инициирани от областния управител на Варненска област и от окръжна прокуратура, които оспорват законността му, като дружеството очаква съдебното решение.

През последните седмици сме свидетели на увеличаващо се напрежение и вербална агресия срещу „Солвей Соди“ чрез подвеждаща и невярна информация, което е недопустимо и осъдително.

През последните 20 години „Солвей Соди“ АД се е доказало като един от най-успешните инвеститори в България. За този период сме инвестирали в българската икономика 1,5 милиарда лева за изграждане на нови инсталации, отговарящи на последните норми в европейското екологично законодателство.

Няма да позволим да бъдем клеветени по никакъв начин и няма да се поколебаем да сезираме компетентните органи, за да защитим правата си.

Репортер: Нивелина Няголова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.