Големият кафеникав облак дошъл от завод "Агрополихим"

Цветно замърсяване на въздуха паникьоса хората в Девня. Големият кафеникав облак дошъл от завод „Агрополихим” с остра миризма и парене в очите и носа. От общината искат екоминистерството незабавно да изпрати измервателна станция на въздуха.

Задушлива миризма се е усещала в понеделник сутрин и в части на Варна. За това сигнализираха зрители на NOVA в рубриката "Моята новина". 

"От няколко часа в Варна се усеща миризма във въздуха, която аз определям като от нафта. Миризмата е толкова силна, че прониква през затворените ни прозорци. Тъй като живеем близо до бензиностанция, реших, че е станало нещо и звъннах на 112, откъдето ме увериха, че не само в нашия район мирише, а и в целия град", пише Пламена Паскалева. 

Вчера 2 500-те жители на квартал „Повеляново” забелязали необичайно голям облак. Наричат го лисича опашка заради необичайния цвят.

Заваляли сигнали в общината, които били предупредени за планово спиране на цех за азот в заводи Агрополихим. Лисичата опашка не се появявала за първи път.

„Мирис, задушаване, лютене на очите. Търпение няма, изчерпало се е търпението на хората, очакваме своевременно реакция на Министерството на околната среда и водите”, коментира кметът на Девня Свилен Шитов.

Искат постоянна измервателна станция в квартала, защото съществуващата била далеч.

От завода са категорични – т.нар. „лисича опашка” няма как да е вредна за хората, защото това са азотни оксиди, които отиват в небето от комин, висок над 130 метра. Ефектът от това бил само визуален. Но хората се оплакват, че търпят от години.

„Заради заводите, заради замърсяването се изместихме в друг град да живеем със съпруга ми. Този червен пушек го пускат рядко, но притеснително е все пак”, обяснява Теодора Асенова.

От „Агрополихим” заявяват, че подкрепят идеята за преместване на измервателната станция.  

Репортер: Искра Урумова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.