Причината е токов удар в завода "Солвей соди"

Остра миризма на амоняк притесни жителите на Девня тази сутрин. Причината е силен токов удар, който е спрял работещите парогенератори на ТЕЦ "Девен", собственост на "Солвей България", както и цялата инсталация за производство на калцирана сода.

Работещите в района са били евакуирани. Според ръководството сериозен риск за здравето на хората не е имало. Просто се спазвала процедурата за подобни ситуации.

СЕЛО НА БУНТ: Хората от Шишманци на протест заради обгазяване

“Солвей Соди” е един от най-големите заводи за производство на синтетична калцинирана сода. Разположен е в промишлената зона на Девня.

ОБГАЗЯВАНЕ: Хиляди страдат заради пушек от завод в Девня (СНИМКИ)

Експерти на РИОСВ-Варна са посетили завода. Няма данни за замърсяване на въздуха и водите. Взети са допълнителни превантивни мерки за елиминиране замърсяването на водите на изход от утаителен басейн "Падина" - чрез поставяне на пръстени на водоотливната шахта за задържане на течностите в обема на съоръжението.

Жителите на пловдивско село на бунт заради лош въздух

Стартирани са дейности по въвеждане в експлоатация на парогенераторите и последващ пуск на инсталацията за производство на калцинирана сода, информират от МОСВ.

Репортер: Искра Урумова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.