Промените влизат в сила от 1 януари 2018 г.

Да отпадне изискването за кандидат-осиновители за деца от чужбина да предоставят удостоверение за сключен граждански брак – това е една от промените, предложени от Министерството на правосъдието за облекчаване на процедурите при кандидатсване.

ОТКРАДНАТО ДЕТСТВО: Брат и сестра без шанс за осиновяване 9 години

Планира се и отпадането на задължението за юридически лица с нестопанска цел да представят копие от учредителни актове или устави и удостоверения, че са регистрирани като администратори на лични данни за издаване на разрешение за посредничество при международно осиновяване.

СИЛАТА НА ЛЮБЯЩОТО СЕМЕЙСТВО: 12 деца преди и след осиновяване (ГАЛЕРИЯ)

Данните за брака ще се вземат от изготвения социален доклад от „Социално подпомагане“ по постоянния адрес на осиновяващите. Необходимата информация за организациите - кандидати за посредници ще - се набавя по служебен път от регистъра на администраторите за лични данни.

Как реагира дете, когато разбира, че ще бъде осиновено? (ВИДЕО)

Във връзка с определяне на най-подходящия осиновител за децата с местопребиваване в България се променя съдържанието на декларацията за потвърждение на проекта за осиновяване, която кандидатите за длъжни да подават всяка година. Предвижда се тя да съдържа кратка информация за икономическото, социалното и здравословното състояние на осиновяващия и на членовете на неговото семейство, както и характеристики на детето, което той желае да осинови.

ОТ МЕДАЛИТЕ ДО СТРОЕЖА: Шампионка по борба стана общ работник (ВИДЕО)

Новите разпоредби влизат в сила от 1 януари 2018 г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.