Заместниците му остават същите

Бойко Борисов гарантира лидерството си в ГЕРБ за още три години. Това стана решиха с пълно единодушие делегатите на конференцията на ГЕРБ. Управлението е стабилно и ще изкара пълния си мандат. А коалиции с БСП никога няма да са възможни.

Партийният форум на ГЕРБ започна с един предизвестен резултат - препотвърждаване на лидерството на Бойко Борисов. И с категоричната позиция, че управляващата коалиция е стабилна и никои части в нея не подлежат на демонтаж. Казаха го „Обединените патриоти”. Потвърди го и самият Борисов.

„Имаме едно монолитно, сплотено мнозинство в парламента. Прав е и Волен, че само ние можем да се свалим. Защото дори социологическите проучвания показват, че ако има вариант, той е БСП и ДПС”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов: ГЕРБ няма право на грешки, нито има право на губене на време

Опитите да се дестабилизира управлението е проява на нервност. С тях партиите, загубили изборите, се опитват да разклатят страната преди европредседателството, обясни лидерът на ГЕРБ.

„Те нe искат да има успешно председателство. Те, ако могат да го провалят, ще го повалят. Най-гадната дума в живота, която знам е „завист”. Мобилизирайте се! Няма да спрат”, призова Борисов.

Пред актива на ГЕРБ лидерите на партията говориха за грешките. И за неразбирането, което срещат в партия за някои кадрови решения. Другият апел, който Борисов отправи към политиците от ГЕРБ е да пазят етническата толерантност в страната. 

На сегашните си постове като заместник-председатели на партията остават Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. 

На мястото на Цецка Цачева влиза Даниела Дариткова. А Димитър Главчев ще бъде председател на Контролната комисия. 

Етническата толерантност ГЕРБ я пази като зеницата на окото си. Това каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в заключителното си слово на Четвъртото редовно отчетно-изборно делегатско национално събрание на партията. "Българските мюсюлмани, а и от другите религии, са наши не само сънародници, те са наши приятели, наши братя", заяви Борисов."Трябва да продължим по този начин. Не се подвеждайте да се говори на националистическа вълна", обърна се той към събранието.

ПОЛИТИЧЕСКИ ШУМ: ДПС се заяви за властта, ГЕРБ ги поряза

"Етническият мир за България е безалтернативен. При най-малък етнически конфликт, ще настъпят непоправими поражения в страната", подчерта премиерът. В ГЕРБ езикът на омразата, езикът с епитети и обиди е забранен, каза той. "Нашите партньори са самостоятелни партии, имат своята политика, не може да се месим в нея. Когато е можело, съм настоявал да си мерят приказките", коментира Борисов по отношение на "Обединените патриоти".

По отношение на кадровите промени като случаите с оставката на председателя на парламента Димитър Главчев, на министъра на здравеопазването Николай Петров, на депутата Антон Тодоров, Борисов подчерта, че ГЕРБ няма право на грешки, нито има право на губене на време. По думите му не така постъпва опозицията при подобни случаи. "Аршинът е различен. Но и затова пък народът ни избира три пъти. Ние трябва да доказваме, че когато сме сбъркали, имаме реакция", отбеляза Борисов. "Сурови, жестоки сме към кадри, които цял живот са си градили кариера. Но така ще бъде, затова много искам да внимавате", подчерта той.
"Доволен съм, че на нашия конгрес се говори за нашите си проблеми и какво трябва да правим ние. Само от нас си зависи", каза още лидерът на ГЕРБ. 

"Политическата ни декларация днес е отговор на непрестанните през последните месеци груби спекулациии на опозицията на тема „Коалиционни намерения на ГЕРБ към БСП”. На последния конгрес на БСП председателят на партията обяви, че опозицията е отказала на премиера Борисов „да бъде нахранена с постове и да бъде опитомена”. Ние гледаме на говоренето за коалиция между ГЕРБ и БСП преди всичко като на търсене на повод за вътрешнопартийно разчистване на сметки в БСП. За да се справи с политическото недоволство и с напрежението сред съпартийците си, председателят на БСП предизвиква извънредни и революционни ситуации", се казва в политическата декларация на ГЕРБ. 

 

 

"Ръководството на БСП твърди, че в БСП има хора, които влизат в колаборация с ГЕРБ. Подобни подозрения са абсолютно неверни, правят невъзможен политическия диалог между управляващи и опозиция, както и минират усилията ни за успешно и безпроблемно провеждане на българското председателство. Председателството на България на Съвета на ЕС е национална кауза и е нова база за обединение на българското общество – от ГЕРБ не искаме да пропуснем този шанс. Очевидно БСП работят председателството да се провали при управлението на ГЕРБ, та дори и на цената на загуба на национален престиж и на важни за хората политики. Ние от ГЕРБ неведнъж сме заявявали, че никога не са били водени разговори за съвместно управление с БСП. Подобна коалиция е невъзможна", твърдят още от ГЕРБ. 

"Важно е да знаем, че ние няма да направим отклонение от политиката, свързана със Силна и обединена Европа. Благодаря на г-н Борисов за неговата всеотдайност, за това че има истински диалог между всички представители на различните власти. Искам да благодаря за тази свобода, която той дава на парламентарната група. Когато се взимат важните решения, ние просто водим диалог, но силата за взимането на решенията е дадено на парламентарната група, за да може да има разделение на властите", заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

"Популизмът е по-вреден и от алкохолизма, защото нанася трайни последици, но мисля, че българинът отдавна вече различава реалното и рационалното от демагогията и популизма. Ако не винаги сме били успешни, но винаги сме се връщали на власт то е, защото управляваме с отговорност и се стремим да оправяме грешките. Тук е ролята на всеки един от нас да разказваме на нашите симпатизанти и членове, че трябва да пазим достойнството на хората, за да имаме и качествено управление", заяви финансовият министър Владислав Горанов. 

"Ние живеем със самочувствието, че в тази зала е събран най-добрият отбор - и най-сложното - умението да правиш политики, но ако те не са съчетани с доверие, няма как да стане. Другите могат да си позволят да бъркат, ние не можем, другите могат да си позволят днес да са едни, утре - други, ние - не, можем да се стремим само да бъдем себе си, защото не се срамуваме от всичко, което сме направили, посочи Дончев. Ние не мислим само за днес, защото мислим и за утрешния и следващия ден, защото тук ще живеят децата ни", коментира вицепремиерът Томислав Дончев. 

Главчев влиза в ръководството на ГЕРБ

Водещата политическа сила откри отчетно-изборния си конгрес минути след 12:00 часа.

„Номинацията на г-н Бойко Борисов за председател на ГЕРБ е безусловна. На днешния форум ще има 1182 делегати, които ще присъстват. Борисов ще бъде единодушно избран от всички делегати”, заяви по-рано днес пред NOVA Цветомир Паунов, административен секретар на партията.

Припомняме, че Бойко Борисов е председател на ГЕРБ от самото й основаване. Той е единственият политик, който е бил министър-председател на страната 3 мандата (27.07.2009–21.02-2013; 07.11.2014 – 14.11.2016 г.; 4.05.2017 г.- досега). В периода 21.05.2013 - 24.07.2014 г. е народен представител от ПП ГЕРБ в 42-то Народно събрание. Бойко Борисов беше кмет на София от 2005 г. до 2009 г. Заемаше поста главен секретар на МВР в периода 2001-2005 г. Като главен секретар беше удостоен със званието генерал-лейтенант. През 1991 година Бойко Борисов основава една от най-големите охранителни фирми в страната- „Ипон-1“. От 1985 до 1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. Защитава дисертация на тема “Психо-физическата подготовка на оперативния състав” и му е присъдена научната степен „кандидат на науките” (равностойна на „доктор”). През 1990г. напуска системата на МВР. През 1982 г. Бойко Борисов се дипломира във Висшата специална школа на МВР като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" с чин лейтенант. Бил е командир на взвод, впоследствие - командир на рота. Има десетки награди и сертификати за борбата срещу наркотиците, организираната престъпност, корупцията, опазването на обществения ред и сигурността в страната и др.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.