Правителството няма право да се намесва в юридическия казус

Казусът с царските имоти - на изходна позиция. Няма как фамилията на Симеон Сакскобургготски да получи дворците и горите, за които претендира, без да се приеме нарочен закон по темата. Това се казва в дългоочакваното становище на правосъдното министерство.

Разходка из царските покои в Баня (ВИДЕО)

Оттам поясниха, че държавата - образно казано - е с вързани ръце да постигне извънсъдебно споразумение. Така че делата продължават.

Поводът темата отново да е на дневен ред е писмо, изпратено през октомври от Симеон Сакскобургготски до правителството, Народното събрание и омбудсмана, с което той моли казусът да намери своето разрешение.

ВМРО ще иска коалиционен съвет по казуса с "царските имоти"

Мнозинството в парламента обаче на този етап не отговори ще пристъпи ли към писането на закона, който би го разрешил.

Вече осмо Народно събрание обаче този законодателен път така и не се намира. Сагата започва още през 1998-а година, когато Конституционният съд обявява за противоконституционен закона, с който комунизмът национализира имотите на царската фамилия. Това обаче не води автоматично до тяхната реституция. Нужен е закон, какъвто няма.

Четири парламента по-късно депутатите наложиха мораториум върху царските имоти и с него на практика забраниха на Симеон и фамилията му да правят каквото и да било с тях. До приемането на закон. Закон все още няма.

Искри в управляващата коалиция заради царските имоти

Но държавата заведе дела. И дотук печели всички. В резултат днес битката е кой ще спечели двореца Врана и резиденцията в Царска Бистрица. Симеон окончателно изгуби делата за дворците в Кричим и Саръгьол, както и хижата Ситняково.

Сега горещият законодателен картоф отново е прехвърлен в парламента. Дали те ще се заемат с него, засега не казват.

Паралелно Симеон съди България в Страсбург. Ако там преценят, че е нарушено правото му на собственост, държавата може да плати много.

Много е платила държавата и дотук - за разноски по всички дела - над 2 милиона лева. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.