Дворецът за първи път отвори врати за туристи

Царският дворец в град Баня отвори врати за туристи. Доскоро в наследствения имот често отсядаше Симеон Сакскобургготски, чиято адресна регистрация до преди две години беше в град Баня. За първи път телевизионна камера влиза в двореца.

Още на входа на двореца се намира царският кабинет. Тук Борис III е приемал политическите лица, адютантите, гражданите, които са идвали за решаване на проблемите им. Над царския стол е фамилната снимка, на която Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза са все още деца.

На рафтовете са подредени сувенири, които са били подарени на Симеон Сакскобургготски, докато беше премиер. В едно от помещението е царската приемна с камината. Мебелите са автентични. Борис III е държал те да бъдат изработени от българско дърво и тетевенски майстори. Навсякъде из рафтовете има албуми със семейни снимки, картини на български художници, сувенири, ордени.

На втория етаж са спалните помещения, но те все още не са достъпни за посетителите, тъй като Симеон Сакскобургготски и членове на неговата фамилия често отсядат тук. А царската трапезария е пригодена за 14 души да се хранят едновременно в нея.

„По-любопитното тук, че се намираме пред сервиза с лозовите листа, който е подарен за сватбата на царското семейство. А по-нататък друго интересно от тази къща е хърватското хоро, което е много тежко, а изгежда, че е леко е подарено от черногорския крал. По-интересното е защо дворецът е построен именно в Баня. Царят е боледувал от ревматизъм. Немски професор му е казал, че може да се лекува с минералната вода в Хисаря, след неуспешно лечение, отсяда при свой приятел тук и почувствал облекчението на минералната вода на Баня”, обяснява екскурзоводът Бонка Карчева.

Идеята е дворецът да се превърне в музей и да се посещава от хиляди туристи от страната и чужбина.

Репортер: Благой Бекриев