Има документи, които посочват кои имоти са били на Фердинанд I и Борис III, посочи защитникът на държавата

"Предполагам, че неизбежно ще се разбунят страстите, защото във времето политически въпросът е бил представен от много гледни точки", каза в "Здравей, България" защитничката на Сакскобургготски Ели Христова. 

Във вторник стана ясно, че спорът за царските имоти се връща в съда. Това се случи, след като държавата направи нов завой по казуса и се отказа от споразумение с фамилията Сакскобургготски. Министерството на правосъдието препоръча претенциите за наследствени дворци и гори да бъдат уредени със специален закон. 

Казусът с царските имоти - на изходна позиция

"Има достатъчно данни и архивни документи, които установяват точно и ясно каква институция е било интендантството на Негово Величество. Има и документи, които посочват кои имоти са лична собственост на Фердинанд I и Борис III". Това заяви Любомир Денев, адвокат на държавата по едно от делата за царските имоти. Става дума за делото "Кричим", което държавата спечели и което отне имота от Симеон Сакскобургготски. 

Разходка из царските покои в Баня (ВИДЕО)

"Искам изпълнителната власт да не се оттегля от казуса с царските имоти, защото в делата държавата се представлява от регионалния министър и земеделския министър (по делото за горите)", посочи Христова. 

ВМРО ще иска коалиционен съвет по казуса с "царските имоти"

Към момента продължават да се водят делата за Царска Бистрица, за Двореца "Врана" и за царските гори в Рила. 

Ще получи ли Симеон II дворците и горите, за които претендира? Гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.