Израел нарече случилото се "историческо", а палестинският президент - "плачевно"

Ден след като американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, напрежението и критиките растат. Израел нарече случилото се "историческо", а палестинският президент - "плачевно".

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел (ВИДЕО)

Осем от 15-те държави-членки на Съвета за сигурност на ООН поискаха извънредна спешна среща заради решението на Вашингтон.

Остри реакции след изказването на Тръмп за Йерусалим

Генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш пък заяви, че това е момент на голямо безпокойство. Притеснението си не скри и първия дипломат на Евросъюза Федерика Могерини.

Палестинското движение „Хамас” обяви, че Доналд Тръмп е отворил "портите на ада". 

Решението на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел е в изпълнение на предизборно обещание и ще зарадва гласоподавателите - евангелисти, които са нужни на Тръмп за подкрепен от него кандидат за Сената на извънредни избори в щата Алабама другата седмица.

Но извън тази група и произраелското лоби в САЩ изглежда, че решението на Тръмп не се радва на популярност дори сред собствените му министри.

Държавният секретар Рекс Тилърсън и министърът на отбраната Джеймс Матис са били твърди противници на идеята. Но президентът настоявал да го направи. Според вестник „Вашингтон пост”, който цитира съветници на Тръмп, той не разбирал напълно последствията от решението си, а бил фокусиран да изпълни предизборното си обещание.

Подкрепа той получил от вицепрезидента Майк Пенс и зет си Джаред Кушнер, който е евреин и е натоварен с задачата да работи по споразумение в Близкия Изток. Тръмп дори обяви, че Пенс ще посети региона скоро.

Много анализатори смятат, че решението на Тръмп не е част от дългосрочна стратегия. 

Кореспондент: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.