На официалната церемония ще присъстват премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган

Министър-председателят Бойко Борисов, турският му колега Бинали Йълдъръм и президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган откриха реставрирания български православен храм „Свети Стефан“ в Истанбул.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ПО ОТКРИВАНЕТО ВИЖТЕ ТУК

В делегацията, придружаваща премиера Борисов, са Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, главният мюфтия на мюсюлманите у нас Мустафа Хаджи, външният министър Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на икономиката Емил Караниколов, земеделският министър Румен Порожанов и депутати.

Над 3 млн. евро за реставрацията на българската църква "Св. Стефан" в Истанбул

Повече от час преди началото на церемония в района на църквата имаше засилено полицейско присъствие. Автомобили до самия храм не се допускаха. Униформените извършваха щателни проверки за взривни устройства и други опасни предмети. Церемонията по откриването на укрепения храм започна с молебен, воден от патриарх Неофит.

Церемонията по откриването на укрепения храм започна с молебен, воден от Вселенския патриарх и Българския патриарх Неофит.Борисов:

Европредседателството е за 6 месеца, а отношенията ни с Турция - за векове (ВИДЕО)

"Реставрирайки църквата „Свети Стефан”, ние я отворихме за нашите граждани – християни, и по този начин изпълнихме своя отговорност, идваща от нашите деди. Това е най-добрият пример за толерантността, която има тук от стотици години насам", заяви турският министър-председател Бинали Йълдъръм.

Ердоган: Реставрацията на „Свети Стефан” е послание към международната общност (ВИДЕО)

Възстановяването на българската църква „Свети Стефан” в Истанбул е важно послание към международната общност. Единството е в различието”. Това каза турският президент Реджеп Ердоган по време на официалната церемония по откриването на укрепения храм.

Държавният глава подчерта, че страната му се опитва да възстанови всички храмове на различни религии, разположени на територията й.

Вярваме, че всички трябва да извършват своите религиозни обреди свободно. Нашата отговорност е бъдещите поколения да могат да видят ценните паметници на културата”, каза още Ердоган.

Един архонт на 90 – пазителят на българския дух в Истанбул (ВИДЕО)

Турция е най-големият съсед на Европа. Ние сме длъжни, по време на европредседателството ни, да нормализираме отношенията между ЕС и Анкара и да ги направим такива, каквито бяха само преди няколко години”, заяви от своя страна българският премиер Бойко Борисов.

Той пожела на турския народ през новата 2018 година да се радва на просперитет, мир и щастие.

Нейнски: България може да бъде посредник в отношенията между Турция и ЕС

Храмът, известен като Желязната църква, е един от най-значимите български паметници на архитектурата. Той е осветен на 8 септември 1898 г. от Екзарх Йосиф. Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма "Вагнер", а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място. Дължината на църквата е 32,50 м, а ширината - 12,50 м.

Основните строително-ремонтни и реставрационни дейности започнаха през 2011 г., след получаване на разрешение от турската държава. Храмът бе затворен за богослужение поради сериозни проблеми в носещата конструкция, вследствие на корозия.

Борисов: ЕС не трябва да обръща гръб на Турция

В реставрацията са вложени общо около 16 млн. турски лири (приблизително 3,5 млн. евро), от които България е предоставила целево два транша от 200 000 и 190 000 евро. Отделно от това, от 1992 г. насам българската държава ежегодно отделя средства чрез бюджета на Министерството на външните работи за издръжка на Българската православна църковна община в Истанбул. От 2009 г. тази сума е 50 000 евро годишно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.