От синоптична гледна точка причината за това е тихото и устойчиво време

Извънредно мръсен въздух над нормата беше отчетен в последните няколко дни. Бяха получени десетки сигнали от притеснени зрители, като най-замърсено е било в София.

Тежък смог задушава София и големите градове

"От синоптична гледна точка причината за това е тихото и устойчиво време. В такава обстановка над столицата се образува дълбока атмосферна инверсия, която възпрепятства естествените механизми за очистване на въздуха”, обясни в „Здравей, България" синоптикът Анастасия Кирилова.

„В град като София, когато няма вятър, е нормално замърсяването веднага да се повиши”, поясни тя.

"Въздухът в София е убийствен" и още шеги от социалните мрежи (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите й властите трябва да вземат мерки навреме, когато няколко дни преди това се знае, че времето ще е тихо. Анастасия Кирилова допълни, че на практика мъглата в София е токсична.

„Очакват ни три-четири дни с по-динамична атмосфера. Ще има вятър и валежи, които също помагат за очистване на въздуха. До понеделник-вторник смятам, че няма да има затруднения”, каза още синоптикът.

Опасно мръсен въздух в цялата страна от началото на годината

А какво да правим, ако знаем предварително, че се очакват завишени нива на прахови частици?

„В този период броят на пациентите, които посетиха нашите кабинети с влошено състояние, са повече. Една седмица, след като е била повишена концентрацията на фини прахови частици, съответно се е увеличил и броят на хоспитализираните пациенти с хронични белодробни болести”, обясни пулмологът д-р София Ангелова.

Пулмолог: Отказът да се регистрират коли, които замърсяват, няма да реши проблема

Ако в продължение на дълго време сме изложени на такова замърсяване, това може да отключи хронични белодробни заболявания.

„Не всеки ден има тези високи концентрации на прахови частици. В периода, когато мъглата падне, се влошава и състоянието на хронично болните. Много здрави хора също кашлят. Това е начин белият дроб да се мъчи да изкара токсичните вещества от себе си”, поясни пулмологът.

Няма да регистрират колите, които замърсяват въздуха над нормата

Д-р Ангелова посъветва в периода, когато има смог, хората да избягват да карат велосипеди и да тичат в парка. С активни физически дейности се извършват по-дълбоки дихателни движения и по този начин токсичните вещества се поемат по-дълбоко.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.