Турският президент призова съюзниците на страната си, да не излизат на пътя на Анкара, защото "Турция не отговаря за възможните последствия"

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган анонсира завършването на подготовката за нова антитерористична операция в Сирия, предава Anadolu Agency, цитирана от Фокус. “Операцията в приграничния с Турция сирийски район Африн може да започне всяка минута“, заяви Ердоган.

Турция не приема, да бъде "привилегирован партньор" на ЕС

Според думите на турския лидер, Въоръжените сили на Турция „бързо“ ще закрият темата за Африн и Манбидж ( кюрдски региони в северозападна Сирия – бел. ред. ). „Подготовката е завършена и операцията може да започне всяка минута. След това ще дойде ред и на други региони“, обеща президентът. Ердоган напомни, че ВС на Турция продължават да нанасят удари по обекти на терористите в Северна Сирия.

Ердоган: До седмица кюрдските терористи в Сирия ще бъдат ликвидирани

„Нямаме намерение да седим със скръстени ръце, в чакане някой друг да унищожи терористите вместо нас. Анкара препоръча на Вашингтон да пресече дейността на терористичните организации и се обявява категорично против всякакви опити за унищожаване на „Ислямска държава“ с ръцете на други терористи.

Путин: Знам кой стои зад атаките с дронове срещу руска база в Сирия

Ако Вашингтон смята Анкара за стратегически партньор, то трябва да се бори с терористите заедно с Турция“, заяви турският президент. Напомняйки, че САЩ са признали факта за създаване на армия на терористите на турската граница ( вчера се разбра, че САЩ обучават бойци на „Сирийските демократични сили“ за преобразуването им в гранична полиция/армия – бел.ред. ), Ердоган подчерта, че целта на Анкара е „смазване на този опит в зародиш“.

Чавушоглу: Ердоган иска да възстанови добрите си отношения с Меркел

Според неговите думи, Турция е осведомена за двуличието и подлостта на терористите, които трябва да бъдат включени в състава на армията, която в момента САЩ създават в Сирия. „Това 30-хилядно формирование, което Вашингтон планира да създаде, трябва да се нарича „армия на вероломните предатели“.

Ердоган обвини САЩ в подкрепа за Гюлен и преврата от 2016 г.

Няма никакви съмнения в това, че при първа възможност те ще насочат оръжието си срещу американските военнослужещи“, предупреди турския лидер. Президентът призова всички дружествени страни и съюзници на Турция да не излизат на пътя на Анкара в нейната борба с терористите и убийците. „В противен случай Турция не отговаря за възможните последствия. Свалете знамената на своите страни от районите на дислокация на терористите, докато не ни се е наложило да ви ги предадем лично. Откъснете нашивките на вашите армии от униформите на терористите, докато не ни се е наложило да заровим в земята тези, които стоят в една редица с екстремистите“, подчерта турският лидер. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.