Отнесени покриви, паднали дървета и затворени пътища

Ураганни ветрове и бури връхлетяха България. Отнесени покриви, паднали дървета и затворени пътища - така изглежда обстановката у нас. Бедствено положение е обявено в общините Смолян и Баните. Повече от 50 населени места останаха без ток.

ОПАСНО ВРЕМЕ: Десетки сигнали в "Моята новина"

Има и места, до които може да се стигне единствено с високопроходими автомобили. В късния следобед група доброволци са закарали там храна и лекарства. Пострадали няма, но има много материални щети.

СНИМКИ ОТ ЩЕТИТЕ, НАНЕСЕНИ ОТ ВЯТЪРА, ВИЖТЕ ТУК

Вятърът съборил покривите на няколко къщи. Пътищата към много населени места са останали блокирани и от паднали дървета.

СНЕЖНИ НАВЯВАНИЯ: Блокирани пътища и селища без ток в Добричко

В разчистването се включиха и доброволци, а в ранния следобед от свикания кризисен щаб им наредиха да преустановят работа заради силния вятър, който можел да се окаже заплаха за живота им. Бедственото положение остава поне до утре.

Вятър събори човек на земята в Холандия и преобърна камион (ВИДЕО)

Бедствено положение бе обявено и в Карлово. Ураганният вятър там отнесе покрива на местната болница и затисна няколко автомобила. Клисура, Калофер и десетки села в Подбалкана са без ток от сутринта.

РЕАКЦИИ ПРИ БУРЯ: Как да действаме при ураганен вятър? (ВИДЕО)

Бедствена е ситуацията в Карлово. Поривът на вятъра е изключително силен и на моменти стигаше до 80 километра в час. По обяд ураганният вятър вдига във въздуха покрива на северното крило на болницата. Дървените греди и ламарините падат върху паркираните автомобили.

БЕДСТВИЕ В КАРЛОВО: Болницата, училището и лечебницата са без покриви (ВИДЕО)

Летящият покрив се удря в петия етаж и разбива прозорците и дограмата на неврологичното отделение. Вътре има пациенти и лекари.

Рано сутринта вятърът отнесъл и покрива на столовата на училище „Христо Проданов”. Ламариненото покритие буквално е изкъртено и то само три години и половена след ремонт. Останали само гредите. Въпреки това учебните часове не били прекъснати. Децата останали вътре в сградата.

ЗАРАДИ ВЯТЪРА: Десетки паднали дървета и скъсани електропроводи (ВИДЕО)

В село Васил Левски, освен покрива на читалището и здравната служба, вятърът отнесъл покривните конструкции и керемидите на десетки къщи.

По улиците на Карлово вятърът буквално носи кофите за смет. Има десетки паднали дървета и затиснати автомобили. Много села са без ток. На прохода между Клисура и Козница имаше закъсали тирове. Силният вятър обърна и два камиона на пътя Хората се молят вятърът да утихне тази нощ. Утре ще бъдат описани щетите и ще започне разчистването.

Репортери: Владислава Тричкова, Благой Бекриев

КАКВО Е ВРЕМЕТО ВЪВ ВАШИЯ РЕГИОН? ИЗПРАЩАЙТЕ НИ СНИМКИ И ВИДЕА В "МОЯТА НОВИНА"

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.