Ще блокират ли новите мерки на общината трафика в града?

Окончателните мерки срещу мръсния въздух са готови. Ще паркираме по булеварди, без зони за платен престой в София. На последното си заседание Комисията по околната среда в Столичната община прие дълго обсъжданите краткосрочни мерки за справяне с мръсния въздух.

София е най-мръсната европейска столица (ВИДЕО)

Общината окончателно се отказа от спорната мярка за затваряне на улици или направо на цяла София за коли с четни или нечетни номера в дните с висока концентрация на фини прахови частици, но пък внесе ново предложение – да се разрешава паркирането в дясната лента на по-големите булеварди. Това ще се прави с идеята шофьорите да оставят автомобилите там и да се прехвърлят на близкия градски транспорт.

Отпадна предложението за четни-нечетни номера в София

В студиото на „Здравей, България” гостува заместник-кметът по транспорта Евгени Кусев.

„Идеята на тези мерки е, стъпковидно, в зависимост от това какво замърсяване очакваме да има или констатираме, че има, да се въвеждат редица от мерки, които да допринесат за подобряването на качеството на въздуха”, каза той.

Фини прахови частици над нормата в 10 града у нас

Тези мерки ще се отнасят най-често за няколко дни в годината, особено през зимните месеци, когато има по-голяма концентрация на фини прахови частици във въздуха, заяви заместник-кметът.

Бургазлии на протест срещу мръсния въздух

Идеята е колите да не навлизат в центъра на града и гражданите да използват обществения транспорт като основно средство за придвижване.

СРЕЩУ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Ще делят ли колите на четни и нечетни в София?

„Няма как да се спрат всички коли”, добави той. „Става въпрос за контролиране на паркоместата”.

Вижте повече по темата във видеото.