Според него световният ред се разпада

Бившият държавен секретар на САЩ от 70-те години на ХХ век Хенри Кисинджър предупреди сенаторите, че страната се сблъсква с потенциални и катастрофални конфликти, докато световният ред междувременно ерозира. Според него САЩ трябва да се подготвят за глобална дестабилизация, пише изданието на армията на САЩ Stars and Stripes, цитирано от Фокус.

Турция към САЩ: Спрете да подкрепяте кюрдите или рискувате конфликт (ВИДЕО)

„Международната ситуация, с която САЩ се сблъскват е без прецедент“, заяви Кисинджър. „Това е повече от случайни и индивидуални кризи на различни места по света. Това е системен провал на световния ред“, допълни той. Бившият държавен секретар по времето на президента Ричард Никсън предупреди, че САЩ се сблъскват със краткосрочната заплаха от страна на оръжейните програми на Северна Корея и със средносрочните заплахи от разширяващите се конфликти в Близкия изток и засилващото се предизвикване на настоящия световен ред.

Тръмп поиска от Ердоган да ограничи операцията срещу кюрдите в Сирия

Същевременно 94-годишният политик заяви, че САЩ вече изостават по отношение на развитието на „оръжията на бъдещето“ като изкуствения интелект например. „Надвисващото разпадане на световния ред се засилва през последните две десетилетия. Традиционните белези на противопоставянето на великите сили се завръща.

Радев: Парламентарната република атрофира (ВИДЕО+СНИМКИ)

Това, което усложнява тази динамика е скоростта на технологическото развитие, чийто необикновен прогрес заплашва да задмине нашето стратегическо и морално въображение. Това създава нов потенциал за действително катастрофални сблъсъци между нациите“, допълни Кисинджър. 

Канадски учен се оказа китайски шпионин

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.