Американският президент направи равносметката си за последната година пред Конгреса

Американският президентът Доналд Тръмп - с първата си реч за състоянието на съюза пред Конгреса. Тръмп се опита да изложи по-позитивна визия за бъдещето на Щатите за всички, независимо от раса, пол, религия или произход.

Заявката от Белия дом беше именно за реч, която да обедини разединената нация след първата година управление на Доналд Тръмп. Президентът държа умерен тон, но някои от предложенията в речта му биха засегнали хиляди българи – с легален и нелегален статут.

САЩ пусна списък с "олигарсите на Путин" (ВИДЕО)

„Ако работите усърдно, ако вярвате в себе си, ако вярвате в Америка, тогава може да мечтаете за всичко, можете да бъде всичко, а заедно можем да постигнем всичко”, заяви Тръмп.

В година на междинни избори за Конгера, когато републиканците имат реалния шанс да загубят контрола и в двете камари, Доналд Тръмп протегна ръка към опозицията.

Но в речта му те видяха противоречиви думи, особено за имиграционната реформа.

„Третата точка прекратява лотарията за визи – програма, която на случаен принцип раздава зелени карти, без да взима под внимание способностите, заслугите и сигурността на народа ни. Време е да преминем към имиграционна система, базирана на заслуги. Такава, която приема хора със способности, които искат да работят, които ще допринесат за обществото ни, които обичат и уважават страната ни”, заяви Тръмп. 

Той  е готов да даде американско гражданство на близо 2 милиона души, доведени в САЩ като деца, но в замяна иска пари за стена по границата с Мексико, спиране на лотарията за зелена карта и ограничаване на легалната миграция за роднини на американски граждани – зелени карти да се дават само на съпрузи и деца, но не и на родители, братя и сестри. Това предизвика освиркване от демократите в залата.

Доналд Тръмп ще направи равносметката си пред Конгреса

Тръмп обяви още, че ще остави противоречивия затвор Гуантанамо бей отворен и поиска 1,5 трилиона долара за инфраструктура.

А вечерта имаше своите два интересни момента. Мелания Тръмп пристигна сама в Конгреса – нещо, което досега не е правила никоя друга първа драма. Тя беше облечена в бяло – цвета, символизиращ борбата на жените за права. Около семейство Тръмп все още витае скандалът с обвиненията, че Тръмп е изневерил на Мелания с порно актриса.

МЕЛАНИЯ ТРЪМП С КРЕМАВ КОСТЮМ В КОНГРЕСА – СНИМКИ 

Другата изненада поднесоха демократите. Техният отговор на речта на Тръмп беше поднесен от политик от клана Кенеди. Това беше Джо Кенеди Трети – племенник на президента Джон Кенеди.

Експресно проучване на Си Ен Ен след речта поставя позитивните отзиви за нея на 48% - най-ниското ниво от поне 20 години насам, когато Си Ен Ен започва да прави тези проучвания.

Предстои да разберем дали протегнатата ръка на Доланд Тръмп ще бъде приета и от опозицията, и от разединената американска нация.

Twitter обяви, че речта на президента е най-споделяната в историята - повече от 3 милиона пъти. 

Информация: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК