17 души бяха убити и още толкова ранени

19-годишният Никълъс Круз, който уби 17 души в училище в американския град Паркленд, щата Флорида, тази вечер се яви пред съда, окован в белезници и с оранжев затворнически костюм. Повдигнати са му 17 обвинения. Той беше заведен в съда при изключителни мерки за сигурност.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Съдията постанови той да бъде задържан за постоянно без право на освобождаване под парична гаранция. Адвокатът на 19-годишния младеж не протестира решението на съдията.

Българка, живееща във Флорида: След стрелбата беше страшно!

Междувременно стана ясно, че 19-годишният младеж е получил паравоенно обучение в националистическо формирование, което се бори за създаване на бяла етнодържава. Става въпрос за военизирана групировка, която се нарича „Република Флорида”. Тя иска Флорида да стане етнически бял щат, отбелязва БГНЕС. Според лидера на това обединение Джордън Джеръб, той и неговите поддръжници организират "периодично демонстрации". Според него Круз бил член на тази групировка и понякога участвал провежданите сборища и учения. Джеръб отбелязва обаче, че организацията не стои зад стрелбата в училището.

„Той е единственият, който отговаря за това, което е извършил", казва ръководителят на групировката.

Жертвите на стрелбата в училище във Флорида – вече 17 (ВИДЕО+СНИМКИ)

Общо 17 са жертвите на стрелбата на 14 февруари. Сред тях са ученици, футболен треньор и учител по география. А 19-годишният Никълъс Круз е изключен от гимназията.

Училище „Марджъри Стоунман Дъглас” ще остане затворено до второ нареждане. Гимназията, в която учат 3 000 деца, е местопрестъпление.

„Училище с невинни деца и грижовни учители се превърна в сцена на ужасяващо насилие, омраза и зло”, заяви президентът Доналд Тръмп в обръщение към нацията.

Освен 17 загинали има и още толкова ранени. 19-годишният бивш ученик на гимназията Никълъс Круз открива огън малко преди края на часовете.

„Насилието трябва да спре. Не можем да загубим още нито един детски живот заради насилие в училищата”, заяви Рик Скот, губернатор на Флорида.

Полицията смята, че нападателят е бил сам. Той задействал пожарната аларма, за да могат учениците да започнат да излизат от сградата и така да убие възможно повече хора. Разследват се проблемното минало на тийнейджъра и множеството му постове в социалните медии, свързани с оръжия и насилие.

Паметта на жертвите беше почетена с минута мълчание от законодателите в американския Сенат.

Сред  жертвите на стрелбата е  футболният треньор Арън Фейс, който скочил срещу куршумите, за да спаси своите ученици. Преподавател по география също пожертвал себе си, за да оцелеят други.

Приемното семейство, при което нападателят е бил настанен заедно с брат си, разказва, че младежът е бил очевидно депресиран и често агресивен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.