Депутатът от ГЕРБ подчерта, че дружеството е от "стратегическо" значение за България и въпросът трябва да се провери

В студиото на „Здравей, България” депутатът от ГЕРБ Делян Добрев коментира слуховете за връзка между потенциалните нови купувачи на ЧЕЗ в лицето на собственичката Гинка Върбакова и енергийния министър Теменужка Петкова, както и че фирмата „Инерком” е известна като близка до Христо Ковачки.

„Не знам дали тези връзки са верни”, каза той.

Делян Добрев: Хипотетично „Атака” може да бъде заместена от ВОЛЯ

„Това, което е смущаващо е, че първоначално на мен това ми прозвуча като фалшива новина, защото не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 хиляди лева активи и 11 хиляди лева загуби, ще купи най-големия частен енергиен бизнес в България”, подчерта той. ЧЕЗ има оборот 1,8 млрд. лева годишно, което е 2% от БВП-то на страната и „изведнъж една фирма, която аз не съм чувал - нито за г-жа Върбакова, нито за „Инерком” довчера, и изведнъж разбираме, че тази фирма придобива една трета от мрежата в България”.

ЧЕЗ продава активите си у нас на "Инерком България"

„Не виждам тази фирма да има някакъв опит, свързан с бизнеса на ЧЕЗ, защото ЕРП-тата са специфичен бизнес”, заяви Добрев.

„Изненадан съм, че ЧЕЗ избира такъв купувач и се питам дали той ще отговаря на условията да управлява адекватно едно дружество като ЧЕЗ”, каза депутатът.

ЧЕЗ и EVN - наказани с глоби за милиони левове

Той каза, че се пита как една компания с малък капитал може да има 300 милиона евро, за да купи ЧЕЗ. Добрев подчерта, че това дали държавата ще се съгласи на сделката, зависи от КЗК и КЕВР.

„Аз вярвам в тези институции и се надявам, че те ще направят проверки”, каза Добрев.

Петкова: Няма официална информация, че индийци ще купуват ЧЕЗ

 „Аз не мисля, че това е най-важното”, заяви той за потенциалната връзка между купувачите и енергийния министър, добавяйки, че по-ключово е дали новият купувач има въобще капацитета да управлява дружество като ЧЕЗ, тъй като то е „стратегическо” за България.

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.