Той заяви, че е шокиран от това, което се случва около продажбата на българските активи

Чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш излезе с остра реакция по повод продажбата на ЧЕЗ. Той заяви, че е шокиран от това, което се случва около продажбата на българските активи.

Чешко издание: Купувачите на ЧЕЗ се финансират с кредити от офшорки

Първото си интервю Бабиш даде за вестник, който се смята за проуправленски. Новините на NOVA разполагат с целия текст на интервюто.

ГИНКА ВЪРБАКОВА ЕКСКЛУЗИВНО ЗА NOVA: Досега никой не ни потърси да попита кои сме

В него той заявява, че въпреки че многократно е сигнализирал за нередности по сделката, министерствата в Чехия са го уверили, че всичко е напълно прозрачно.

Експерт: Компаниите на Гинка Върбакова не са случайни в бизнеса (ВИДЕО)

Затова сега ще поиска официално обяснение от Надзорния съвет на компанията-майка в Чехия, за да може да провери дали наистина има нередности. Той допълва, че оставката на министър Теменужка Петкова в България, вместо да успокои ситуацията, е била тревожен сигнал към Чехия.

ПЪЛЕН ПРЕВОД НА ИНТЕРВЮТО ТУК:

Бабиш: Шокиран съм от случващото се в България

 

На премиера в оставка Андрей Бабиш (АНО) не му харесва как се развиват събитията в България заради продажбата на активите на ЧЕЗ. Според него върху сделката за милиарди падна сянка на съмнение, във връзка с което ще поиска обяснение от ръководството на енергийния гигант.

ЛН: Считате ли за правилно, че ЧЕЗ финализирапродажбата на българския си клон?

А.Б. Това е въпрос, на който трудно може да бъде даден отговор. Отначало критикувахме ръководството на ЧЕЗ заради дейностите на Балканите. Считам техните сделки за неизгодни, непрозрачни и будещи учудване. Във връзка с продажбата на фирмите в България, в началото генералният директор на ЧЕЗ ме уверяваше, че става въпрос за прозрачен процес с ясен и известен купувач (Бел. ред. – българската фирма „Инерком“). Увери ме, че Надзорният съвет епостоянно информиран за хода на процеса и следи неговото развитие. 

 

ЛН: В България са изненадани от развитието на сделката. Заради това министърът на енергетиката Теменужка Петкова в петък подаде оставка. Изненадани ли сте от такава крайна стъпка?

А.Б. Шокиран съм от това, което става в България. Премиерът Бойко Борисов освен това посочи, че различни органи правят пълна проверка на сделката. Изобщо не разбирам настоящата ситуация. Би следвало генералният директор на ЧЕЗ да обясни на Надзорния съвет какво се случва. Развитието на ситуацията хвърля силно негативна светлина върху сделката.

 

ЛН: Смятате ли преговорния процес и подписването на договора с „Инерком“ за прибързан? Не трябваше ли Надзорният съвет да провери сделката по-обстойно?

А.Б. Не знам това. Но знам, че представителят на Министерството на финансите – зам.министър ОндржейЛанда не беше доволен от сделката. Според информацията, която имахме, и информацията от медиите, „Инерком“ ни изглеждаше странен. Ръководството на ЧЕЗ обаче ни уверяваше, че всичко е наред. Въпреки това в България министърът на енергетиката подаде оставка…

 

ЛН: Обсъждахте ли въпроса с българския премиер? Според българските медии, в петък сте разговаряли по телефона.

А.Б. Не, не сме говорили по телефона. Видяхме се в Брюксел, но не сме обсъждали темата. Това не беше двустранен разговор, нямахме време.

 

ЛН: А планирате ли да дискутирате въпроса с него?

А.Б. Не мога да се намесвам, държавата не е стопроцентов собственик на ЧЕЗ. Известно е, че по-рано се опитахме да попречим на продажбата на жилищата на ЧЕЗ в Прага и да предотвратим проблемите за техните наематели, но ЧЕЗ не се съобрази с нашето мнение. Това дружество прави каквото си иска. ЧЕЗ е държава в държавата.

 

ЛН: В понеделник ЛН информира, че част от парите са обещани на „Инерком“ от руско-грузинския милиардер Паата Гамгонеишвили. Съмненията около бизнесмена са свързани с появата на името му в аферите с глобално изтичане на пари в данъчни убежища Paradise Papers и Offshore Leaks. Това обстоятелство не трябваше ли да бъде сигнал за Надзорния съвет да прекрати сделката?

А.Б. Определено това се отразява негативно. Отново повтарям, за мен е предупредителен сигнал реакцията на българските политици и оставката на министъра. 

 

ЛН: Българската банка за развитие отрича възможността да предостави каквато и да било гаранция на „Инерком“, както е посочено в документите за Надзорния съвет на ЧЕЗ. Отрича и да е проявявала интерес към рефинансиране на кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие. Това не е ли също проблем за надеждността на сделката?

 

А.Б. Ако някой е подал невярна информация в Надзорния съвет, това би било голям проблем. Много неприятно съм изненадан. Дейността на ЧЕЗ в България не беше изгодна.Продажбата на местните дружества трябваше да компенсира лошата ситуация. Ще видим как ще приключи всичко това. Не мога да говоря от името на ЧЕЗ, това не е изцяло държавна фирма.“

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.