Това стана ясно след края на балканската обиколка на Жан Клюд Юнкер

До Срещата на върха на Европейския съюз през май лидерите на Западните Балкани трябва да са изяснили на какъв етап и с какво финансиране разполагат балканските проекти, по които държавите в региона ще търсят пари от Съюза.

Юнкер: Страните от Западните Балкани не отговарят на условията за членство в ЕС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Помощта на общността не трябва приключи само с изтичането на 7-годишния бюджет на ЕС до 2020 г. Това стана ясно след края на балканската обиколка на председателя на европейската комисия Жан Клюд Юнкер, която завърши в София.

Захариева: Стратегията за Западните Балкани предоставя добра платформа за ускоряване на реформите

За срещата с него дойдоха и лидерите на Сърбия, Македония, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина. Домакинът на срещата - премиерът Бойко Борисов, поиска регионалното икономически сътрудничество между балканските страни да бъде завършено максимално бързо.

Юнкер: Западните Балкани първо да си решат конфликтите и след това да влизат в ЕС

„Разчитаме много на помощта на Европейската комисия, на хибридното финансиране. На това, че вече сме готови и сме си поставили амбициозната задача с всичките колеги до срещата през май да имаме лот по лот за жп линии, магистрали, дигитална инфраструктура. Готови части или съответно на какъв етап са – проектиране, финансиране, за да може в срокове да говорим кога дадената отсечка ще стане готова”, заяви Борисов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.