Руският гигант не е доволен от стокхолмския арбитраж

Изпълнителният директор на руския газов холдинг „Газпром“ Алексей Милър съобщи в петък пред журналисти, че ръководената от него компания ще започне процедура по разтрогването на договора за доставка и транзит на газ с украинската държавна компания „Нафтогаз“, съобщава ТАСС, цитирана от "Фокус".

"Газпром" отказа да доставя газ на Украйна

„Стокхолмският арбитраж, ръководейки се от двойни стандарти, отсъди асиметрично решения по договора за доставка и транзит на газ с „Нафтогаз Украйна“. Такова решение на арбитража нарушава баланса на интересите на двете страни по договора“, заяви Милър.

„Нафтогаз” обяви, че е спечелила иск за 2,5 млрд. долара срещу „Газпром”

„Арбитражът аргументира своето решение с рязкото влошаване на украинската икономика. Ние сме категорично против за наша сметка да се решават икономическите проблеми на Украйна“, каза още изпълнителният директор.

"Газпром" е построил вече 650 километра от "Турски поток"

„При такава ситуацията продължаването на договора се явява икономически нецелесъобразно и нерентабилно“, аргументира се още Милър. Според изпълнителният директор на „Нафтогаз“, руската компания просто не иска да се съобрази с решението на арбитража.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.