„Укртрансгаз”: Действията на „Газпром” не засягат доставките за Европа през Украйна

Газовите доставки за Европа през Украйна продължават нормално въпреки решението на Москва да разтрогне договорите с украинската енергийна компания „Нафтогаз”. Това заяви днес украинският оператор на газопроводната мрежа „Укртрансгаз”, предаде БТА.

"Газпром" започна процедура по разтрогване на договорите с украинската "Нафтогаз" 

По-рано днес руският газов гигант „Газпром” започна процедура пред арбитражния съд в Стокхолм за разтрогване на договорите си за доставка и транзит на газ с „Нафтогаз”, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирайки заместник-директора на „Газпром” Александър Медведев.

„Нафтогаз” обяви, че е спечелила иск за 2,5 млрд. долара срещу „Газпром”

В петък „Газпром” съобщи, че ще прекрати контактите, след като загуби съдебно дело срещу украинската страна.

През 2014 г. „Нафтогаз” и „Газпром” подадоха в Стокхолмския арбитражен съд насрещни искове за милиарди долари, припомня БГНЕС. Спорът възникна след рязкото влошаване на отношенията между Русия и Украйна след свалянето на проруския украински президент Виктор Янукович, анексирането от Москва на Кримския полуостров и избухването на конфликта в Донбас.

"Газпром" отказа да доставя газ на Украйна

Стокхолмският арбитраж е уважил искането на „Нафтогаз” за компенсации, тъй като „Газпром” не е транспортирал определено количество газ през Украйна и не е платил достатъчно за транзита. Той е постановил руската компания да плати на украинската обезщетение в размер на 4,63 милиарда долара.

Тъй като по-рано Стокхолмският арбитраж нареди на „Нафтогаз” да преведе на „Газпром” 2,07 милиарда долара просрочени задължения, дължимата сума е намалена до 2,56 милиарда долара. Съдът освен това задължи украинската компания да купува от руската 5 милиарда кубически метра газ годишно от тази година.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.