Броени часове остават до срещата ЕС-Турция във Варна

Светът гледа към България. Броени часове остават до лидерската среща ЕС-Турция във Варна. Разговорите ще се проведат в правителствената резиденция „Евксиноград”.   

Очаква се срещата да е изключително трудна.

Ердоган вече заяви, че основна тема в тези разговори ще са парите и бежанците. Той е категоричен, че иска да му се изплати остатъкът от онези 3 милиарда евро, които са му обещани, за да пази бежанците в Турция.

И още - Ердоган иска да затвори нова преговорна глава между Европа и Турция за нови 3 милиарда евро, за да останат и през следващите години бежанците в Турция.

СРЕЩА НА ВЪРХА: Варна домакин на разговорите ЕС-Турция

Евролидерите категорично заявиха, че позициите на Европа и Турция са се раздалечили една от друга. Но пък Европа настоява позициите да се сближават и да се върви към диалог.

В изказвания късно вчера Ердоган заяви, че няма да прави никакви отстъпки на срещата. Пред свои избиратели турският президент заяви, че има доказателства, които ще донесе във Варна, че част от държавите в Западна Европа подкрепяли кюрдски организации.

Ердоган, Борисов, Туск и Юнкер определят срещата като историческа. Разговорите започват с изравнени сили, но и с остър тон - от Европа към Турция и от Турция към Европа. 

„Отношенията на Турция с ЕС бяха стигнали точка на замръзване”, заяви Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика.

„Достатъчно е да се проведе такава среща”, смята Мехмед Юмер, журналист и външнополитически анализатор.

Президентът Ердоган задочно постави основната тема – бежанци и пари. Поводът според него Европа не е изпълнила миграционното споразумение, подписано само 4 месеца преди опита за държавен преврат в Турция. В най-общи линии ЕС има ангажимент да изплати 3 млрд. евро, а Турция да задържи 3 милиона бежанци. 

Ердоган: Никакви отстъпки пред Европа утре във Варна

„ЕС трябва да може да се изолира от това дали Ердоган ще използва мигрантите за политически цели, или не”, коментира Чернева.

„Това ще бъде актив за него да покаже, че европейските лидери все още сядат на масата с него и преговарят с него”, коментира Мехмед Юмер.

„Разбира се, Ердоган може да каже: „Ето, ЕС не си изпълнявам задълженията”. Но това няма да е вярно”, смята Чернева.

„Ердоган използва този коз и той винаги ще цака с него ЕС”, смята Мехмед Юмер.

Европа обаче също има своя коз. Критиките към Турция са свързани с извънредното положение, което продължава близо две години.

„Извънредното положение е безспорно проблем. То позволява нарушаването на човешките права да става системно. Европа казва: „Ние изпълняваме споразумението. Отпуснали сме тези 3 млрд и искаме да виждаме по-малко глупости, ако може да не ни наричате фашисти, ако може да пуснете европейските граждани, които са в затворите”, коментира Чернева.

"Тук вече говорим за битката на ценности”, смята Юмер.

ДЕН ПРЕДИ СРЕЩАТА ВЪВ ВАРНА: Службите са на крак (ВИДЕО)

В дневния ред е и темата за евентуалното отпадане на визите за турски граждани.

„Европа не иска да се говори за присъединяване на Турция, иска да се говори за икономика, за енергетика, за туризъм. Това са отношения на съседи, но не на съюзници”, заяви Весела Чернева.

„ЕС гледаше на Турция като на отбор от Висшата лига, а сега гледа на него като на отбор, отпаднал от Висшата лига”, смята Мехмед Юмер.

На масата за преговори във Варна се слагат и новите глави от споразумението за удържане на мигрантите, както и новите милиарди, които трябва да бъде изплатени на Турция.

„Такова едно изказване ще бъде добра новина за България”, смята Чернева.

На финалната права обаче отношенията между Анкара и Брюксел се изостриха заради конфликта Турция-Кипър. Европа осъди остро действията на Анкара в Средиземно и Егейско море и категорично подкрепи Гърция и Кипър.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО В NOVA.BG И НА СТРАНИЦАТА НА НОВИНИТЕ НА NOVA ВЪВ FACEBOOK СЪВМЕСТНАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ЛИДЕРИТЕ НА ЕС И ТУРЦИЯ ОТ 21 ЧАСА.

„Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени”, смята премиерът Бойко Борисов.

„Има доста сериозно обостряне на отношенията ЕС-Турция. Важната тема за България е сигурност и опазване на границата. Все още 3,8 млн. бежанци се намират в Турция. Нека не забравяме само преди две години какъв беше натискът на българската граница”, заяви външният министър Екатерина Захариева. „Когато си говорим, ако ще тропаме по масата, докато си говорим, защото е много лесно да се прави дипломация от телевизионния екран, но тя така не се прави”.

„Ако довечера диалогът протече по един конструктивен начин, това ще бъде голяма стъпка напред”, заяви Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. „Не очаквайте конкретни споразумения от тази среща. Важно е да се запази добрият тон и да се постигне взаимно разбиране, което към момента не съществува. За първи път България има толкова значима роля в европейската политика”.

Така при изключителни мерки за сигурност Варна посреща турския президент и лидерите на Европа. 

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК