Според него Западът завижда и ревнува, провокиран от динамичното развитие на Турция

Ден преди срещата на върха ЕС – Турция утре във Варна турският президент Реджеп Ердоган заяви, че няма да допусне Западът да го поучава и няма да отстъпи пред европейските лидери, предаде  БГНЕС.

Ердоган за кюрдите: Ще изчистим Тал Рифат от терористите

„Западът се опитва да ни поучава, да ни дава съвети - оставете ги за себе си. За всичко имам видео-документи. Утре и без друго ще бъдем заедно във Варна, подготвен съм и всичко ще им покажа. Ще бъдем непоклатими, никакви отстъпки няма да правим“, посочи Ердоган със суров тон пред участниците в регионалната конференция на управляващата партия в Трабзон.

Панос Каменос: Ще смажем всеки, който постави под въпрос суверенитета ни

Той подчерта, че Западът завижда и ревнува, провокиран от динамичното развитие на Турция през последните 15 години. Началото на срещата на върха е планирано за 19 ч. и ще продължи най-малко два часа, след което домакинът бойко Борисов, европейските лидери Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще дадат съвместна пресконференция. Според Анадолската агенция официална Анкара очаква от ЕС конкретни стъпки за възстановяването на атмосферата на взаимното доверие, актуализиране на споразумението по Митническия съюз Турция – ЕС, либерализиране на визовия режим за турските граждани, ускоряване на процеса за финансовата помощ за сирийските бежанци в Турция и най-вече общи действия в борбата срещу тероризма.

ДЕН ПРЕДИ СРЕЩАТА ВЪВ ВАРНА: Службите са на крак (ВИДЕО)

В същото време представителите на ЕС възприемат срещата във Варна като платформа за укрепване на сътрудничеството с цел отстраняване на проблемите, натрупани в отношенията с Турция. Дневният ред предвижда обсъждания на връзките на Турция с ЕС в сферата на икономиката, търговията, сигурността, борбата с тероризма и външната политика, както и ситуацията в Палестина, на Балканите, в Сирия, Ирак , Либия, Аракан. Освен всичко това Анкара ще настоява за ликвидиране на политическите и изкуствените прегради в преговорния процес за членството на Турция в ЕС.

Ердоган: Турция е готова с нови операции в Сирия

Ердоган планира разговори с Туск и Юнкер по въпроса за ангажиментите на Брюксел пред Анкара, както и проблема за противодействието срещу дейността на терористите в европейските държави. Миналата седмица в публична реч турският държавен глава заяви, че Европа покровителства терористични групировки на своята територия и оказва безвъзмездна помощ на терористи, като по този начин ги ползва като инструмент срещу Турция. „Видяха това в Африн, както и по време на операцията „Щит на Ефрат“. Но не изпълниха обещанията, които ни дадоха“, бе казал президентът. Тогава той обяви, че е подготвил купища видеозаписи и фотоси, направени в лагерите на търсещите убежище бежанци, и че ще ги предостави на Варненската среща.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.