Той призова САЩ "да върнат Манбидж на истинския му собственик"

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган призова в неделя САЩ да предадат сирийския град Манбидж на сирийския народ и увери, че ако американците не го направят, турската армия ще влезе в района, за да ликвидира терористите от сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“, предава турското издание Daily Sabah, цитирано от "Фокус".

Ердоган: Турция е готова с нови операции в Сирия

„САЩ трябва да предадат Манбидж от терористите от ОНС/ПКК на истинския му собственик – сирийския народ“, заяви Ердоган по време на митинг на управляващата в Турция „Партия на справедливостта и развитието“.

Панос Каменос: Ще смажем всеки, който постави под въпрос суверенитета ни

„Ако терористичната групировка ОНС не бъде изведена от Манбидж, ние ще сме принудени да ги ликвидираме, подкрепени от сирийския народ“, добави той. „Ще изчистим Тал Рифат от терорисите от ОНС/ПКК, за да завършим операция „Маслинова клонка“, посочи турския президент, визирайки военната операция на турската армия срещу кюрдските формирования в северозападния сирийски район Африн, започнала на 20 януари.

ООН: 170 000 са избягали от град Африн

На 18 март турските ВС и техните съюзници от „Свободната сирийска армия“ (ССА) превзеха административния център на областта – град Африн. Турското издание припомня, че сирийският град Манбидж е център на споровете между съюзниците в рамките на НАТО – Турция и САЩ. Анкара иска от Вашингтон да обезоръжи ОНС и да осигури изтеглянето им на изток от река Ефрат, като усилията в тази насока датират още от времената на бившия американски президент Барак Обама. САЩ обещаха да изпълнят исканията, но засега не са го направили, което, според Daily Sabah, е довело до силното обтягане на отношенията между двете страни. Като част от усилията за помирение между съюзниците в НАТО, Анкара се опитва да постигне споразумение, което да доведе до изтегляне на ОНС от Манбидж и бъдещата администрация на града.

Меркел остро критикува турската операция срещу Африн

По-рано този месец външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че страните са постигнали разбирателство по въпроса, но засега няма официално споразумение между Анкара и Вашингтон. Според свидетелства на източници, запознати с въпроса, турската и американската армия трябва да обезпечат сигурността в Манбидж, след като той бъде напуснат от частите на ОНС и двете страни трябва да контролират процеса на изтегляне.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.