Не очаквайте големи споразумения, заяви началникът на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов

„Работим за тази среща отдавна. В момента виждам добра организация. Спокойни и доволни сме, че успяхме да свършим огромна работа преди самото събитие”. Това заяви в ефира на NOVA Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов.

По думите й инициативата на българското Европредседателство да потърси диалог и да подобри взаимоотношенията между Европа и Турция е изключително важно.

За какво ще говорят лидерите на Европа с Реджеп Ердоган?

Попитана за очакванията за срещата, Бъчварова коментира, че самото й провеждане вече е голям успех.

„От Брюксел ни увериха, че самото провеждане на тази среща е голям успех за ЕС. Ако довечера диалогът протече по един конструктивен начин, това ще бъде голяма стъпка напред”, заяви Бъчварова.

И допълни:

„Не очаквайте конкретни споразумения от тази среща. Важно е да се запази добрият тон и да се постигне взаимно разбиране, което към момента не съществува”.

Ердоган: Никакви отстъпки пред Европа утре във Варна

Що се отнася до споразумението за бежанците, които Турция задържа на своя територия, както и изказванията ден преди среща във Варна на президента Ердоган, Бъчварова коментира, че по темата няма спор.

„В споразумението от 2016 г. е записано, че тези суми са дължими и в Брюксел не отричат възможността те да бъдат изплатени възможно най-скоро. Така че това изявление може да го тълкуваме по-скоро като послание към турската публика”, заяви Бъчварова.  

СРЕЩА НА ВЪРХА: Варна домакин на разговорите ЕС-Турция

По думите й предстои да се уточни по кои фондове ще бъдат предоставени парите за втория транш.

„Нашата задача е да успеем да възстановим диалога между основните фактори в Европа и турската страна”, каза Бъчварова. Според нея задачата ни е изключително важна.

„За първи път България има толкова значима роля в европейската политика”, допълни Румяна Бъчварова.

Повече гледайте във видеото

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО В NOVA.BG И НА СТРАНИЦАТА НА НОВИНИТЕ НА NOVA ВЪВ FACEBOOK СЪВМЕСТНАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ЛИДЕРИТЕ НА ЕС И ТУРЦИЯ ОТ 21 ЧАСА.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.