Коментари преди срещата във Варна

Преговорите за срещата на върха ЕС-Турция във Варна вървят много отдавна. Това няма и да е последната среща или последният етап на такива преговори. Такова мнение изрази експертът по сигурността Йордан Божилов в ефира на NOVA.

„Споразумението с Турция предвижда не само изплащане на едни пари, но и връщане на бежанци, които са навлезли на европейска територия, които нямат статут или нямат право да получат такъв статут”, заяви Йордан Божилов.

Румяна Бъчварова: Провеждането на срещата ЕС-Турция е голям успех

„Тази среща ще покаже къде са допирните точки между ЕС и Турция. По кое може да се постигне съгласие и по кое не може. С дългогодишния си опит на ръководител на международната дейност на Министерството на отбраната трябва да ви кажа, че с Турция много трудно се преговаря”, заяви Божилов.

Според него турската страна ще поиска да се отделят въпроси, по които те имат интерес, а Европа има интерес да постави целия спектър въпроси на отношенията ЕС-Турция.

„Европа е много по-добре подготвена да посрещне бежанците, отколкото по време на сключване на споразумението. Има нов проевропейски повей в ключови държави. Срещата във Варна е важна и за това, че се намира консенсус между европейските държави по обща политика”, заяви Божилов.

За какво ще говорят лидерите на Европа с Реджеп Ердоган?

„Това е четвъртата поредна среща в рамките на това споразумение”, припомни журналистът и собственик на сайта „Родопи 24” Илхан Андай. Според него „ драматизмът, вкарван от политиците у нас, е в повече”.

„Ако сметките на Ердоган не излизат, той би играл вабанк с тези прословути бежанци и така нареченото насочване към Европа. Той няма да го направи през България, а през Гърция”, заяви Илхан Андай.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО В NOVA.BG И НА СТРАНИЦАТА НА НОВИНИТЕ НА NOVA ВЪВ FACEBOOK СЪВМЕСТНАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ЛИДЕРИТЕ НА ЕС И ТУРЦИЯ ОТ 21 ЧАСА.

Запитан дали ще бъде чут гласът на Русия през позицията на Ердоган на тази среща, той отвърна:

„На митингите, на които говори за Кърджали в сърцето си, той намеква и за един съюз с Китай и Русия, така че нормално е”, заяви Илхан Андай.

СРЕЩА НА ВЪРХА: Варна домакин на разговорите ЕС-Турция

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.