Повече професионални паралелки в училищата за сметка на профилираните

Хиляди седмокласници в надпревара за място в гимназиите. За втора поредна година балообразуването е по нов механизъм - с точкова система.

"За" и "против" забраната на телефони в училище

Максималният бал, с който ученикът може да кандидатства, е от 500 точки. Те се формират от оценките от националните външни оценявания по български език и математика и оценките от свидетелството за завършено основно образование. 

31% от седмокласниците са кандидатствали за гимназия онлайн

От тази година броят на професионалните паралелки е увеличен в цялата страна като част от стратегията на просветното ведомство да се създават повече кадри с професионално образование, от които бизнесът ще има най-голяма нужда в бъдеще. Затова има и много нови специалности като електромобили, каменоделство и балнеолечение.

В коя гимназия е най-висок балът за прием?

В София, където традиционно има най-голяма битка за елитните гимназии, тази година влизането ще е още по-трудно, тъй като и броят на кандидатстващите е по-голям. Седмокласниците са над 10 000, което е с близо 400 повече от миналата година.

Деца и родители на бунт срещу агресивни седмокласници в столично училище

По данни на Просветното министерство в бъдеще най-голяма нужда пазара на труда ще има именно от завършващите средно-техническо образование за сметка на висшистите. Затова и в цялата страна тенденцията е към разширяване на броя на професионалните паралелки.

От следващата година в София ще има и три нови специалности, някои от които единствени за страната - балнеолечение, ръководител движение и каменоделство.

ИЗПИТЪТ СЛЕД 7 КЛАС: Отличници по математика, лоши резултати по български

Нови специалности в професионалните гимназии се откриват в цялата страна. В Пловдив, например, вече ще учат за оператор в минната промишленост, стругар и машинен техник. В Стара Загора пък за заварчици. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.