Това каза председателят на Европейския съвет във Варна

„Тази среща е от изключително значение. Днес успяхме да разгледаме много от темите и да заложим параметри в бъдеще”, заяви във Варна председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

СНИМКИ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА ТУСК, ЮНКЕР, ЕРДОГАН И БОРИСОВ ВИЖТЕ ТУК

По темата с бежанците ЕС и Турция остават близки партньори. Даваме висока оценка за изключителната работа на Турция по отношение на миграцията и за това, че са дали приют на толкова много бежанци през последните години”, заяви той.

Борисов пред Туск: За България е важно да има добри отношения със своя съсед (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат и последвалите събития. Искаме да окуражим страната да работи със Съвета на Европа и да не бъдат уронвани човешките права. ЕС също така остава готов да помогне в това отношение”, допълни Доналд Туск.

Ердоган: Искаме членство в ЕС и либерализация на визовия режим за гражданите ни

„Добрите двустранни отношения между Турция и страните-членки на ЕС са също така важен аспект, който е и част от процеса на присъединяване. Все още съществуват някои притеснения по отношения на последните действия в Егейско море и също така по отношение на задържане на някои граждани на ЕС”, заяви председателят на Европейския съвет.

Срещата между евролидерите и Ердоган прикова политическото вниманиe

Дискутирахме и борбата с тероризма. Изразихме някои опасения по отношение на действията на Турция в Сирия, и по-специално в Африн. Насилие и разселване в една вече трудна обстановка смятаме, че трябва да бъдат спрени и затова разчитаме на Турция да управлява добре действията си и да предостави необходимата хуманитарна подкрепа”, заяви Туск.

Той каза още, че в някои области има трудности във взаимоотношенията между Турция и ЕС, но в други сътрудничеството е добро и Съюзът е готов да продължим диалога.

„Днес нашата среща бе посветена на продължаването на диалога между ЕС и Турция и се съгласихме, че той трябва да продължи в контекста на трудната ситуация, в която сме. Подчертахме, че имаме общи интереси по отношение на стабилизиране на региона, който в момента е конфликтен по отношение на миграцията и други теми. Остават и неразрешени теми, но се надяваме с продължаването на диалога да разрешим и тях и да се достигне до продължаване на пътя към присъединяване на Турция към ЕС”, завърши Туск.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.