Мисията “InSight” ще изследва сеизмологията на Марс

Сеизмичните движения ще са основен обект на изследване в следващата мисия до Марс, става ясно от съобщение на американската космическа агенция. Сондата “InSight” с планиран старт през май тази година ще е снабдена със специални сеизмометри, които ще отчитат трепетите на повърхността и под повърхността на червената планета.

Следваща цел: Марс

“Когато скалните пластове се пропукват или разместват, те пораждат сеизмични вълни, които се движат с различна скорост. Тази скорост зависи от състава на скалата. Тоест, засичайки вълната, можем да получим ценна информация за състава на материала, през който тя минава”, обяснява Брус Банерт от НАСА.

"Кюриосити" отбеляза 2000-ия си ден на Марс

Прогнозите са, че за две години сондата “InSight” ще успее да улови поне няколкостотин марсотресения. Ударите от астероиди по повърхността на Марс в периода на мисията също ще бъдат регистрирани от сеизмичните сензори. С получените данни учените ще могат да направят по-сериозен и точен анализ на вътрешния състав на червената планета.

Кой е човекът, който иска да колонизира Марс?

Сондата “InSight” трябва да бъде изстреляна в началото на май и да кацне на Марс през ноември 2018 година. 360-килограмовият апарат е стационарен, за разлика от досегашните марсоходи “Спирит”, “Кюриосити” и “Опъртюнити”, и ще се позиционира в екваториалната зона на червената планета. Мисията струва на НАСА над 420 милиона долара, без да се калкулират разходите за извеждането на сондата в Космоса.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.