Падането на космическата станция се следеше зорко от целия свят

Край на страховете от неконтролираното падане на китайската космическа станция „Тянгун-1”. Рано тази сутрин, в 3:16 часа българско време, апаратът изгоря в земната атмосфера в южната част на Тихия океан.

Има ли опасност отломки от „Тянгун-1” да паднат у нас?

Падането на "Тянгун-1" се следеше зорко от целия свят. Основните опасения бяха корабът да се удари в населено място. Имаше предположения, че отломки до 300 килограма могат да се стоварят на Земята с висока скорост.

ПАДАНЕТО НА "ТЯНГУН 1": Броени часове до влизането на станцията в атмосферата

За страничен наблюдател изгарянето на “Тянгун-1” е изглеждало като експлозия на фойерверк или метеорен дъжд. Станцията обаче навлезе в атмосферата на 120 километра височина в средата на Тихия океан, далеч от каквото и да било човешко око.

„Тянгун-1” – 6 години и половина в Космоса (СНИМКИ)

У нас редица изтъкнати астрономи проследиха последните часове на космическия апарат. Пред камерите на NOVA доц. д-р Алексей Строев от Института за космически изследвания към БАН успокои, че няма опасност евентуалните остатъци да са токсични, тъй като по-голямата част от отровите изгарят а атмосферата.

Космическата станция “Тянгун 1” може да падне в България (ВИДЕО)

Военните създадоха специален оперативен щаб по наблюдението на обекта. Министър Красимир Каракачанов ангажира химически модули от армията, които трябваше да се намесят, ако отломка от "Тянгун-1" беше паднала на територията на България.

"Тянгун-1" навлиза в атмосферата в ранните часове на понеделник

От 27 март до днес учените от Военноморското училище във Варна непрекъснато следяха движението на космическата станция. Работата им продължава. Още утре към Земята се насочва поредният спътник, който ще бъде приводнен в океана контролирано.

„Отломки не са попаднали на сушата и няма никакви поражения. Прогнози непрекъснато се правеха на няколко часа от няколко агенции. Следихме от няколко места движението на станцията, за да можем да правим анализи и наши прогнози. Очаквахме събитието да се случи малко по-близо до България, някъде под Африка. Това обаче се случи още по-далече от нас”, коментира в „Здравей, България” доц. Веселка Радева от ВВМУ.

Армията е готова да реагира при падане на отломки от "Тянгун 1"

Болтове, гайки, части от соларни панели, останки от ракети и сателити. Над 500 хиляди парчета космически боклук с различна големина обикалят планетата. Опасността да поразят работещ космически апарат или астронавт е реална. Сценарий, който оживя в кинопродукцията “Гравитация”.

Има ли опасност, ако космическа станция падне в България? (ВИДЕО)

Всеки ден на Земята пада поне една от тези отломки, показват данните на космическите агенции. За 70 години полети в земната орбита обаче има само един документиран случай на човек, ударен от космически отпадък.

Далеч по-чести са случаите на нанесени материални щети по сгради, обясни доц. д-р Алексей Строев, който също наблюдава последните часове на станцията “Тянгун-1”.

ФАНТАСТИКА ИЛИ РЕАЛНОСТ: 100 души ще живеят на Луната до 2040-а

„Много такива случаи има. Няма да забравя снимката на един американски фермер, в чийто двор беше паднала една степен от ракета-носител. Тя е внушителна по размери”, разказа той.

Китайски астронавти изпратиха спътник в Космоса (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сметището в земната орбита наистина е внушително и ще расте главоломно с всяка стъпка на човешкия прогрес. На този етап най-големите замърсители са Съединените щати, Русия и Китай. Всяка от тези държави е отговорна за близо 4000 свои технологични отпадъци.

Съставът на оперативния щаб по наблюдението на “Тянгун-1” във Военноморското училище

ВСИЧКО ЗА КИТАЙСКАТА КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ "ТЯНГУН-1" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.