Гласуваха около 70% от избирателите

Убедителна победа за Виктор Орбан в Унгария. Управляващата партия спечели две трети от местата в парламента, с което запазва пълната власт, с която разполагаше и до момента.

Резултатът гарантира трети пореден мандат за сегашния премиер. Преднината на управляващата партия е почти 30%. Гласуваха около 70% от избирателите, което е по-висок показател от предишните 3 парламентарни вота. Управляващата партия "Фидез" взе 50% от гласовете. Далеч назад останаха крайнодесните от "Йобик" с 20 на сто от вота. 

Ръководствата на втората и третата политическа сили подадоха оставки.

Никой не се съмняваше, че „Фидез” на Виктор Орбан ще победи. Въпросът беше колко депутатски места печели. Със 133-ма депутати в 199-местния парламент, Орбан изпълни планът-максимум.

Изборите в Унгария продължават, има опашки пред избирателните секции

„Победихме! Една важна битка е зад гърба ни. Спечелихме голяма победа. Сега имаме шанс да защитим Унгария!”, заяви министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.

Преди вота, Виктор Орбан призова своите привърженици да не се успокояват от добрите прогнозни резултати, а да отидат да гласуват. Те изглежда го послушаха, като избирателната активност беше най-високата в последните 3 парламентарни вота.

„Искам да благодаря на избирателите. Благодаря за масовото участие. То премахва всякаква сянка на съмнение”, каза още Виктор Орбан.

Убедителната победа на евроскептичното и антиимигрантско послание на Виктор Орбан беше посрещната като добра новина в другите страни от региона. Едно от първите поздравления дойде от посланика на Полша, който нарече резултата "сигнал за еманципацията на Централна Европа. Скоро след това приветствия изпрати и премиерът на Чехия.

УНГАРИЯ ИЗБИРА: Очакванията са, че Орбан ще спечели трети мандат

„По всеки въпрос, свързан с миграцията, Орбан ще каже в Брюксел - Ето, народът ми стои зад мен. Това ще даде допълнителни сили на страните от Вишеградската четворка и ще легитимира всяко споразумение между тях в сферата на миграцията”, коментира Хендрик Хансен, преподавател в университета „Андраши”.

Критиците на Виктор Орбан изтъкват редица проблеми. Управляващите контролират практически всички медии. В изминалите години Орбан отслаби правомощията на съдебната система, а важните за икономиката сектори се контролират от негови приближени, които се възползват от отпусканите евросредства, въпреки критиките към Европейски съюз. Но много унгарци са склонни да пренебрегват това, с оглед сравнително добрите икономически показатели и бавно нарастващата покупателна способност на населението.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.