Очаква се крайнодесните от Йобик да са втора политическа сила

Парламентарен вот в Унгария. Очакванията са, че над 8-те милиона избиратели ще дадат трети мандат на Виктор Орбан и неговата партия „Фидез”.

Някои прогнози дори показват, че сегашните управляващи и коалиционните им партньори могат да вземат две трети от депутатските места. Това би им дало право да променят конституцията. По време на предизборната кампания, Орбан представи себе си като спасител на християнската култура от мюсюлманската миграция.

Междинната избирателна активност в Унгария е 42,3 процента

„Ние защитаваме интересите на нашата страна, защото я обичаме и се борим за нейното бъдеще. Погрешно е мнението, че Брюксел е Европейския съюз. Съюзът е в Берлин, Варшава, Прага, Будапеща или Букурещ. Във всяка европейска столица, не само в Брюкел”, обясни Виктор Орбан, министър-председател на Унгария.

Виктор Орбан пусна своята бюлетина и обеща да защитава народа

Въпреки, че в Унгария почти няма мюсюлмански имигранти, подобно на други централноевропейски страни като Чехия и Полша, националистическите и антиимигрантски послания са водещи.

„Залогът е огромен, огромен. Или ще станем имигрантска страна или ще останем свободни. Трябва да се борим да останем свободни”, коментира Ева Хейс, жителка на Будапеща.

Започна гласуването за парламент в Унгария

Очаква се крайнодесните от Йобик да са втора политическа сила. В средата на изборният ден, процентът на гласувалите беше най-високия от изборите през 2002 г. насам, като наглед избирателите се отзоваха на призива на Орбан да гласуват масово.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.