Това установиха лекари за участник в конкурс, изял чушка от сорта каролина рийпър

Лекари предупредиха за ужасния ефект от консумацията на най-лютите чушки в света, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА. Оказало се, че 34-годишен американец получил пристъпи на мигрена, след като участвал в конкурс по консумация на люти чушки и изял люта чушка от сорта каролина рийпър през 2016 г. 

Според Книгата на рекордите Гинес това е най-лютата чушка по скалата на Сковил. 
Мъжът получил гърчове, преди да повърне. През следващите дни имал болки в главата и врата, по-специално няколкосекундни остри пристъпи на мигрена. Той се подложил на неврологични тестове, при които не било открито увреждане. По-късно бил диагностициран със Синдрома на обратимата мозъчна вазоконстрикция, изразяващ се във временно свиване на кръвоносните съдове на главата.

Кулинар оглуша, след като опита "Юфката на смъртта"

Авторите на изследването увериха, че за пръв път люта чушка има подобен ефект. Въпросният синдром, който често е свързан с мигрени, обикновено се появява след приемане на някои лекарства или нароктици.

"За всички нас това бе голяма изненада", заяви един от ръководителите на изследването Кулотунган Гунасекаран от болницата "Хенри Форд" в Детройт. 

Симптомите изчезнали, а контролен рентгенов преглед 5 седмици след конкурса показал, че артериите са възвърнали първоначалната си форма.

Резултатите от изследването са публикувани в BMJ Case Reports.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.