Путин предприе военна намеса през 2015 г.

Докато се увеличава вероятността от военна акция на Запада срещу режима в Сирия, Русия вече има на територията на арабската държава хиляди бойци и бойна техника, действащи в подкрепа на режима на Башар Асад.

Руският президент Владимир Путин предприе военна намеса в Сирия през 2015 г., обръщайки развитието на ситуацията във водената на няколко фронта война в полза на Асад.

Режимът в Дамаск и неговите руски и ирански съюзници изглежда са все по-близо до победа в продължаващата вече седем години война в Сирия, докато Западът се въздържа от масирано военно присъствие.

Колко са руските бойци в Сирия?

Не е известен точният брой на руските войски, които се бият в Сирия.

Путин заяви през декември, че около 48 000 руски военнослужещи са участвали в кампанията.

Той реши да не изпраща сухопътни войски в Сирия, правейки военновъздушните сили опора на кампанията на Москва в Сирия.

Официални представители обаче признаха присъствието на руски съветници и военна полиция в Сирия.

Независимият руски военен експерт Павел Фелгенхауер изчисли в края на миналата година, че "до хиляда" военни полицаи и бойци от специалните части се бият заедно с армията на режима.

През март министерството на отбраната съобщи, че общо 2 954 руски войници в Сирия са гласували в президентските избори, давайки представа броя им в момента.

През декември Путин направи изненадващо посещение в руската въздушна база Хмеймим в Латакия, Сирия, където поръча частично изтегляне на войските си от страната, заявявайки, че тяхната задача е до голяма степен завършена.

Русия заяви, че базата, създадена през 2015 г., ще остане в експлоатация за постоянно, а морското съоръжение в сирийското пристанище Тартус ще бъде разширено.

Три батальона на военната полиция и офицери от руския център за помирение ще останат в Сирия, каза министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Путин каза още през март 2016 г., че военната кампания на страната в Сирия приключва.

Днес мнозина смятат, че Русия скоро ще напусне арабската държава.

Наемници

Официални лица и наблюдатели също така посочват наличието на "армия в сянка" от руски наемници в Сирия, включително тези, които работят за частна военна компания, наречена „Вагнер“.

Военният експерт Фелгенхауер миналата година оцени броя на наемниците между 2 000 и 3 000 души.

Москва през март потвърди, че петима руски граждани са били убити и "десетки" са ранени при американски удари по район, където няма официални военни части, заявявайки, че всички са в Сирия "по собствена инициатива".

Според различни медии в Русия и Съединените щати „Вагнер“ е финансирана от един от съюзниците на Путин Евгений Пригожин, бизнесмен от Санкт Петербург, който преди това е сключил договори за кетъринг за руската армия и Кремъл.

Той е обвинен от американски съд и попадна под действието на санкциите на Вашингтон за създаването на интернет "фабрика на тролове“, която е обвинена в опит да повлияе на президентските избори през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп. Той отрече участието си в такива действия.

Колко са руските жертви?

Официално Русия е обявила смъртта на 84 военни в сирийската война, включително 39, загинали при самолетна катастрофа в Хмеймим през март. Този инцидент не беше причинен от военни действия.

Изтребители, бомбардировачи

Русия владее небето на Сирия и ролята на нейните военновъздушни сили 3е приветствана у дома. Бомбардировачи като ту-22 и Ту-160 също са нанасяли удари в Сирия, като тези машини излитат от Русия за бойните си мисии.

Боен флот

Руските военни кораби и подводници също изиграха важна роля в поддръжката на бомбената кампания в Сирия, изстрелвайки от Средиземно море ракети по позиции на „Ислямска държава“.

Авиобазата Хмеймим на западното крайбрежие и военноморското съоръжение в Тартус са защитени от системите за противоракетна отбрана С-300 и С-400.

Руски кораби, както и единственият самолетоносач на Москва „Адмирал Кузнецов“, също са изпълнявали мисии в Сирия. „Адмирал Кузнецов“ вече е извън строя поради ремонт, който ще продължи между 2 до 3 години.

Руски кораби преминават на всеки няколко дни през Босфора.

Руското министерство на отбраната вече заяви, че ще стреля по всеки американски плавателен съд, който подложи на обстрела правителствените райони на Дамаск, където се намират и руските официални представители.

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО ЗАРАДИ СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.