Това се случва в резултат на споразумение между бунтовниците и правителството

Ново споразумение за евакуация на бойци от бунтовническата група "Джаиш ал Ислам" бе сключено днес със сирийското правителство, предаде Франс прес, позовавайки се на сирийската държавна агенция САНА.

Путин: Недопустимо е да се правят провокации и спекулации за Сирия

Става дума за евакуация от град Думейр, на около 50 км североизточно от столицата Дамаск, съобщава БТА.Съгласно споразумението оттам трябва да се изтеглят близо хиляда бойци на групировката.Бунтовниците напускат Думейр и предават своите тежки оръжия. Те най-вероятно ще отидат в град Джараблус в Северна Сирия, който е под контрола на опозицията.

Десетки убити в Сирия, има подозрение за използването на химическо оръжие

"Джаиш ал Ислам" присъстваше и в Дума, но трябваше да се изтегли от града след правителствената офанзива, продължила няколко седмици. Хиляди бойци и цивилни се евакуираха оттам в събота, което позволи на режима на Асад да обяви цялостно превземане на Източна Гута.

Русия, Турция и Иран се разбраха за териториалната цялост на Сирия (СНИМКИ)

Специалисти твърдят, че след тази победа режимът се стреми да освободи околностите на Дамаск от бунтовническо присъствие и постига това чрез споразумения за евакуация като днешното.

Последните бунтовници се изтеглят от Гута, Сирия

Силите на режима се готвят също да си върнат последните места, контролирани от "Ислямска държава" в южната част на Дамаск. Последните седмици правителството изпраща там военни подкрепления. От 2015 г. ИД контролира по-голямата част от палестинския лагер Ярмук и части от няколко квартала на сирийската столица.