Те подчертаха, че са против създаването на нови образувания и сепаратизма

Президентите на Русия, Иран и Турция подкрепят независимостта и териториалната цялост на Сирия, а също така са против сепаратизма и създаването на нови образувания на сирийска територия под претекст борба с тероризма. Това се казва в съвместна декларация след срещата в Анкара на Владимир Путин, Хасан Рохани и Реджеп Тайип Ердоган, цитирана от БГНЕС. Текстът на документа е публикуван на сайта на иранския президент.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Президентите на Турция, Иран и Русия ще обсъждат Сирия

„Президентите изразиха своята решителна и постоянна подкрепа за суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Сирия. Те посочиха, че никакви действия, независимо от това кой ги е предприел, не трябва да подкопават тези принципи, потвърдени от съответните резолюции на ООН и волята на представителите на всички части на сирийското общество“, се казва в декларацията.

Путин и Ердоган положиха основите на първата ядрена централа на Турция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Последните бунтовници се изтеглят от Гута, Сирия

„Президентите отхвърлиха всякакви опити да се създадат нови образования под предлог борбата с тероризма и изразиха своята решителност да се противопоставят на сепаратистките намерения, насочени към подкопаването на суверенитета и териториалната цялост на Сирия, а също така на сигурността на съседните държави“, заявяват тримата лидери.

Ердоган за кюрдите: Ще изчистим Тeл Рифат от терористите

Ердоган за Сирия: Кога ли НАТО ще заеме нашата страна?

В Анкара днес се състоя тристранна среща на върха с участието на президентите на Русия, Турция и Иран, посветена на разрешаването на сирийската криза. Путин, Ердоган и Рохани се срещнаха в президентския дворец „Аксарай“.

С оглед намаляващото влияние на Запада и обявеното от Доналд Тръмп изтегляне на американските войници, трите държави са най-влиятелните играчи в Сирия. 

"Вярваме, че бъдещето на Сирия не трябва да бъде оставено нито в ръцето на ИДИЛ или самообявилия се Демократичен съюз. Затова тъсим сътручничество по общите ни интереси", заяви Ердоган.

"Кюрдският народ е част от народа на Сирия, който включва много народности. Те имат право да участват във всички политически процеси. Но кой ще участва в преговорите и какво място ще заеме всяка отделна народност в бъдещата държава - това трябва да решат сами", каза от своя страна руският президент.

След превземането на Гута край Дамаск, за руснаците и иранците следващият логичен ход е да атакуват провинция Идлиб. Там са последните значителни територии, държани от бунтовниците в гъстонаселената западна част на страната. Но Турция не иска такава кампания. В Идлиб живеят между 2 и 3 милиона души, част от които вече избягаха от боевете в Алепо и Гута. Ако започнат руски бомбардировки, към Турция може да потече огромен бежански поток.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.