Той предприе първото си дипломатическо пътуване само часове, след като беше назначен за държавен секретар на САЩ

Новият първи дипломат на САЩ Майк Помпео промени мнението си за Иран след срещата си със саудитските лидери. По-късно той се насочи към Израел, за да събере опозицията на Техеран и други американски сътрудници в разговор относно заплахите на президента Тръмп да се оттегли от ядрената сделка.

Помпео предприе първото си дипломатическо пътуване само часове, след като беше назначен на поста държавен секретар на САЩ.

СРЕЩА ВЪВ ВАШИНГТОН: Тръмп и Меркел остават с различни позиции за Иран

Днес той се срещна със саудитския крал Салман, след като вчера вечеря с принца на страната Мохамед Бид Салман, предаде БГНЕС.

Държавният секретар на САЩ ще лети до Тел Авив, за да се срещне с израелския министър-председател Бенджамин Нетаняху, след това трябваше да се срещне с управляващите съседна Йордания и да завърши уикенда с разговори с най-яростните противници на Иран в региона.

Меркел промени стратегията си спрямо Тръмп

След срещите в Саудитска Арабия Помпео обвини Иран в дестабилизация в района заради подкрепата си към хуситските бунтовници в Йемен и правителството на Башар Асад в Сирия.

„Иран подкрепя военни и терористични формирования. Те доставят оръжия на хуситските бунтовници в Йемен и провеждат кибератаки и разбира се подкрепят убиец като Асад”, заяви Помпео пред журналисти по време на пресконференция в Рияд.

Майк Помпео е новият държавен секретар на САЩ

„За разлика от предишната администрация ние няма да пренебрегнем проблема за огромния обхват на иранския тероризъм”, допълни първият дипломат на САЩ.

Американският президент Доналд Тръмп трябва да реши до 12-ти май дали ще подпише договора забраняващ на Техеран да разработва ядрена програма. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.