Министърът посети и стартиралата рехабилитация в началото на магистрала „Тракия”

Строителството на разширението на пътя Поморие - Ахелой и обходът на Ахелой върви в ускорени срокове преди натоварения трафик към морето. Четирилентовият път ще бъде готов до 18 юни.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който инспектира големите инфраструктурни обекти, изпълнявани по Черноморието, предаде БГНЕС.

Археологически паметник може да забави строителството на АМ "Струма"

„Нашата цел е до следващия туристически сезон да сме приключи целия скоростен път на север от Бургас с обхода на Поморие, остава само да изградим северната дъга, за която отново ще осигурим финансиране от държавния бюджет. Близо 100 млн.лв. са осигурени от държавата през последните две години и половина за ремонт и строителство на нови пътища, както и за повишаване на пътната безопасност в Бургас и региона”, каза министър Николай Нанков.

Според европейските норми, между 8% и 9% от средствата се инвестират в пътна безопасност, а 2% са средствата, отделяни за екология. Като тези 24 на брой подлеза за земноводни.

Още едно трасе на АМ "Струма" ще премине през разкопки (ВИДЕО)

Нанков посети и стартиралата рехабилитация в началото на магистрала „Тракия”, на входа на Бургас, чийто участък не е ремонтиран през последните 20 години. Рехабилитацията тук ще завърши до 40 дни, допълни регионалният министър. Той подчерта, че са предвидени средства за пътната инфраструктура в района на Малко Търново, Царево, Камено, Дюлински проход за връзката между Варна и Бургас.

Министерството на регионалното развитие ще изчака решението на Министерството на културата по отношение на археологическите обекти край магистрала „Струма” и ако е нужно трасето ще бъде преместено.

В бъдеще се очаква дълъг ремонт и по амортизираната магистрала „Хемус”.

Министър Нанков: АМ "Хемус" ще бъде готова през 2024 година

Министър Нанков не подмина и темата за районирането. „Няма да коментирам глупостите на някои областни, защото това са откровени глупости. Кой на кой ще дърпа конците? Никой няма да дърпа конците на Бургас, камо ли Варна. Отново София си остава център на регионалната политика, Бургас ще си остане в регион, в който да има водеща роля. Пак казвам, подобни неща не трябва въобще да влизат в дневния ред. Знам как се обърна дискусията, но заради наистина непремерени изказвания, аз ги определих като глупости на някои колеги, които наистина не знаят какво говорят”, каза Нанков. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.