Хората се опитват да опазят защитената местността "Петелово"

Протест заради проучване на защитена зона в местността Петелово край Панагюрище. Около 200 души от Попинци и съседните села излязоха на шествие, за да защитят района си от добив на руди.

СРЕЩУ БЕТОНА НА "КОРАЛ": Протести на плажа и в центъра на София (ВИДЕО)

Местните жители се опасяват, че разрешеното сондиране от дружеството „Асарел Медет” в около 26 кв. километра защитена зона ще доведе до екокастрофа и ще замърси почвите и реките наоколо. Оттук нататък хората разчитат държавата да спре евентуални сондажи, а официално решението зависи от общинските съвети на Панагюрище и Стрелча.

Съветниците от Сърелча вече решиха да подкрепят протестиращите. Преди 13 години местната природа е била спасена от сондиране след 38 дни на протести. Ако сега няма реакция на държавата, недоволството ще продължи, предупреждават протестиращите.

НЕДОВОЛСТВО: Риболовци скочиха срещу пресушаването на река Въча

Срещу проучванията в района са се подписали 955 от всички 1400 жители на Попинци. Те ще връчат подписката и на председателя на парламента Цвета Караянчева. Местните твърдят, че Попинци е построено върху златни залежи. Това кара години наред различни компании да правят опити да проучат терена. Сондажните работи и самият добив на мед ще става в две местности, които са на километър и половина над селото.

Откриването на поредния рудник в Панагюрско е равносилно на екологична катастрофа, твърдят хората в Попинци. Те аргументират недоволството си със завишения брой онкологични, белодробни и алергични заболявания в общината.

ЗАРАДИ "КОМПЛЕКС КАЛИАКРА": Природозащитници искат оставката на екоминистъра

От фирмата, която готви проучвателния процес, имат всички разрешителни. Те твърдят, че не очакват да открият златни залежи, а само медни руди и са категорични, че на този етап няма да пристъпват към добив на полезни изкопаеми.

Фирмата, която готви проучванията, има всички разрешителни.  Оттам твърдят, че не очакват да открият златни залежи, а само медни руди. Уверяват, че на този етап няма да пристъпват към добив на полезни изкопаеми.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.