Темата ще бъде основна и на Срещата на върха в София след седмица

Напрежението в света расте заради оттеглянето на Доналд Тръмп от ядреното споразумение с Иран. Русия е дълбоко разочарована от решението на Вашингтон, което според Москва представлява грубо погазване на международното право. Европейският съюз потвърди, че остава в споразумението, докато Техеран изпълнява ангажиментите си. Темата ще бъде основна и на Срещата на върха в София след седмица.

Безпредцедентно за отношенията Европа-Съединените щати – историческите партньори от двете страни на Атлантика застанаха на противоположни позиции. И не само – европейските страни може да се окажат под удара на американските санкции за страни с търговски отношения с Иран. Има ли Европа резервен план вероятно ще се разбере в София след семица.

Критични реакции след излизането на САЩ от иранското ядрено споразумение

В специално изявление снощи Доналд Тръмп нарече ядреното споразумение с Иран "дефектно по произход" .

„Европейските страни са били уведомени за намеренията на президента Тръмп преди дни и техни представители предприеха действия. Часове преди изявлението на американски президент в Брюксел бе привикан заместник външния министър на Иран. Европейските представители се опиттаха да убедят Техеран да продължи да спазва ангажиментите си въпреки решението на Вашингтон. Това е и условето на Брюксел да остане в споразумението”, заяви американският президент Доналд Тръмп.

Официално: САЩ излязоха от споразумението с Иран (ВИДЕО)

„Ядрената сделка с Иран е съдбоносна за сигурността на региона, на Европа и на целия свят. Докато Иран продължава да изпълнява ангажиментите си, както и досега, Европейският съюз ще продължи също да изпълнява изцяло своите в рамките на ядрената сделка”, обясни Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външна политика и сигурност.

В съвместна декларация Франция, Германия и Великобритания изразиха съжаление от решението на Доналд Тръпм потвърдиха, че остават в споразумението. Те изказаха и притеснения за иранската балистична програма, както и иранските действия на сирийска територия. От иранска страна обявиха, че при определени условия ще спазват сегашното споразумение.

Лидерите на ЕС ще обсъдят излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран в София

„Европейската комисия каза още в понеделник, че е готова с резервен план, но остава наеясно какъв е той. Важни европейски индустрии са в търговски отношения с Иран, които очакват да разберат какви стъпки ще се предприемат”, коментира Хасан Рухани, президент на Иран.

Най вероятно повече ще разбере на Срещата на върха в София. Въпреки, че срещата е за Западните Балкани, председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че вкарва в дневния ред на съвет темата Иран.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.