Местната власт отхвърли предложението за референдум по темата

Патова ситуация по спора за съхранението на разкопките, открити по трасето на магистрала „Струма” край Благоевград.

На извънредна сесия общинският съвет в града отхвърли искането за местен референдум. Вносителите на предложението си тръгнаха неудовлетворени и с усещането за натиск върху част от общинските съветници.

Близо 3 часа продължи спорът „за” и „против” обществено допитване за съдбата на разкопките.

„Аз искам да питам доколко е законно Благоевград да провежда референдум за въпрос, който касае цяла България, и доколко е законно да провеждаме референдум”, заяви Красимир Рочки, общински съветник от ГЕРБ.

„Трябва да се вземе най-балансираното, най-разумното решение, най-отговорното, ако щете”, заяви Атанас Камбитов, кмет на Благоевград.

Общинските съветници  и кметът изложиха аргументите си.

РАЗКОПКИ ИЛИ МАГИСТРАЛА: Споровете за трасето на „Струма” продължават

„При такава инфраструктура само на 2 км от града, а то даже си е в града, с такива възможности за паркинги и каквото ти дойде на акъла, може да стане нещо наистина страхотно и уникално”, заяви Румен Калайджиев, общински съветник.

„Целта на всички е да запазим историческите находки и да продължим строителството на магистрала „Струма”. За енти път ще кажа следното с този вариант ще се забави строителството на магистралата”, заяви кметът Камбитов.

ЗАРАДИ РАЗКОПКИТЕ: Замразиха строежа на АМ "Струма" край Благоевград

„Моля ви се да запазим археологическите находки на място или не, но не я противопоставяйте на магистралата, не е коректно”, заяви Калоян Ханджийски, общински съветник.

След дългите дебати дойде и решението. Референдум няма да има. Ще се чака решението на централната власт, което трябва да е факт до 2 месеца. Засега експертите са на мнение, че промяна на трасето на магистралата ще удължи строителството й с 4 години. Имало риск и да се загуби част от финансирането.

„Плашат ни, че еврофондовете ще спрат, магистралата ще спре, няма да се довърши, а Кресненското дефиле, кога ще го напарвят”, заяви Лазар Андреев, инициативен комитет за запазване на разкопките

Следващият ход на протестиращите в защита на разкопките е среща с премиера.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.