И още - разделя ли историята балканските народи?

За света голямата новина е Доналд срещу Доналд. Какви трябва да бъдат отношенията между Европа и САЩ? В студиото на NOVA срещата Западни Балкани – ЕС бе коментирана от политолога Антоний Гълъбов и историка балканист проф. Христо Матанов.

ПОСЛАНИЕ ОТ СОФИЯ: ЕС с твърда позиция пред САЩ

„С новата американска администрация не трябва да се работи, както в момента. Новата американска администрация следва предизборната програма на г-н Тръмп. Той прави само това, което е обещал да прави. В това отношение неговият подход е на тотална конфронтация в началото, за да може да постигне преговори”, каза Гълъбов.

„Това , което каза Меркел е изключително важно. Ако г-н Тръмп отложи налагането на митата, това означава отваряне на преговори за достъп на американска продукция до европейските пазари. Не става въпрос за водене на война, а за водене на определен тип водене на преговори”, подчерта политологът, допълвайки, че Тръмп води дипломация, както води бизнес преговори.

СЛЕД СРЕЩАТА В СОФИЯ: Постигнат е компромис за името на Македония

Що се отнася до Балканите, проф. Христо Матанов подчерта, че най-важните неща за евроинтеграцията на Балканите са инфраструктурата и  премахването на междудържавните вражди.

„Не знам дали сте обърнали внимание, ако гледате на картата, но една четвърт от европейските държави са в нашия регион. Тук е много раздробено. Всички държави са малки, но страдат от национален гигантизъм”, каза историкът.

Първан Симеонов: Къде, ако не в София трябва да се решава бъдещето на Македония?

„Много е важно да не се държим покровителствено спрямо Западните Балкани, защото веднага ще предизвикаме ревност. Ревността съществува и от Хърватско, и от Словения. Румъния не се е обадила. Турция пък се сърди, че фокусът е изместен от нейното присъединяване към Западните Балкани. Хърватско е обявило, че когато поеме председателството продължава същата политика на интеграция на Западните Балкани”, подчерта Матанов.

Гледайте целия разговор с експертите във видеото

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЕС-ЗАПАДНИ БАЛКАНИ ЧЕТЕТЕ ТУК