Председателят на Европейския съвет заяви, че "с приятели като Тръмп не ти трябват врагове“

Ден след като председателят на Европейския съвет отправи остри критики към американския президент, Доналд Тръмп отговори.

След пристигането си за срещата на върха в София, Доналд Туск каза, че на фона на последните решения на Доналд Тръмп, "с такива приятели не ти трябват врагове“.

В началото на заседанието на кабинета на президента Тръмп, репортер го попита за реакцията му.

В Белия дом Тръмп се оплака от дефицита на САЩ в търговията с Европа, търговските бариери на Стария континент за селското стопанство и автомобилостроенето.

"ЕС се отнасяше ужасно със Съединените щати в търговията, държеше се ужасно с нашите работници. Дефицитът ни с ЕС през миналата година беше 151 млрд. долара. Познавам се много добре с Жан-Клод и с Доналд и двамата ги харесвам много. Но те са много трудни", заяви Тръмп.

Туск за Тръмп: С такива приятели кой се нуждае от врагове

"Честно казано, извън Китай и някои други страни, ЕС се отнася към нас по най-лошия възможен начин. Поставят ни търговски бариери – нашите фермери не се допускат в голяма степен да продават продуктите си в ЕС. Много трудно е да продаваме колите си в ЕС, но ЕС и най-вече Германия е наводнила Съединените щати с мерцедесите си, с беемветата си и колите си без бариери. Те плащат нищожни такси, докато ЕС ни налага огромни мита… Те могат да ме наричат по всякакъв начин, но това не може да продължава повече така", допълни той.

Така той обясни разликата във вносните мита - автомобилите, които Съединените щати внасят в Европа се облагат с 10 процента, а европейските в Америка - с 2.5 на сто.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес