Новината идва след срещата на върха в София

Илинденска Македония може да бъде новото има на западната ни съседка. Новината идва след срещата на върха в София. Днес разговорите продължават на ниво Западни Балкани-България. Основните теми са протегнатата ръка между Гърция и Македония и статутът на Косово.

ГОВОРЯТ ЛИДЕРИТЕ НА БАЛКАНИТЕ: Оценка за срещата в София

Софийската декларация вече е факт. Сега на ход са шестте държави – Сърбия, Косово, Черна гора, Албания, Македония и Босна и Херцеговина. Всяка от тях обаче трябва да е склонна на компромис. Четири от тях имат сериозни проблеми, които трябва да бъдат преодолени. Две от държавите изразиха надежда, че още през лятото ще започнат по-сериозни разговори с ЕС. Всичко това идва на фона на позицията на България, че твърдо заставаме зад кандидатурата на шестте държави. Към този момент Македония е готова на най-сериозни компромиси, дори и с името си. Сърбия пък е държавата отличник, но тя няма да прави компромиси с Косово.

Кристалина Георгиева: България трябва да се гордее с успеха от срещата в София

„Не сте скъпи гости, а сте наши първи приятели. Заедно, ако не си помогнем, никой няма да ни помогне. Трябва да си научим урока и да има мир, колкото и да ни е криво за нещо. От срещата в София много от лидерите си тръгнаха с различно мнение, дойдоха предубедени, но Тачи и Вучич си подават ръце, с канцлера си говорят”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Президентът Макрон в компанията на Тереза Мей и канцлера Меркел да вървят пеша по моста на НДК и ние да ги посрещнем. Нали не си мислите, че е случайно? А когато дойдоха Ципрас и Зоран Заев вчера, все едно папа избраха. Имаме новина: „Ще се разберем за името””, цитира ги Борисов.

Първите стъпки направиха Македония и Гърция. Лидерите се похвалиха със сериозен напредък около новото име на западната ни съседка.

СЛЕД СРЕЩАТА В СОФИЯ: Постигнат е компромис за името на Македония

„Надявам се, че нашите граждани и институции ще са настроени положително за финалното решение”, коментира министър-председателят на Македония Зоран Заев.

То обаче все още се пази в тайна, за да няма напрежение, като най-вероятно се спряга името Илинденска Македония.

„България няма претенции към името на Македония, защото сме я признали с нейното име – Република Македония. Сега Илинденска Македония. За нас е важно да не се краде нашата история, да не се преиначава, да се фалшифицира. Въпросът с името Гърция и Македония трябва да си го решат”, заяви военният министър Красимир Каракачанов.

СРЕЩАТА НА ВЪРХА: Европа подаде ръка на Западните Балкани, но не безусловно (ОБЗОРНА)

„Правителството в Република Македония не вижда друга алтернатива, освен присъединяване към НАТО и ЕС”, заяви вицепремиерът на Македония Кочо Ангюшев.

Алтернатива не виждат и останалите държави. Спорните моменти между тях обаче остават.

„Да мислиш, че Сърбия ще признае независимостта на Косово е, как да го кажа - глупава! Това никога няма да се случи”, заяви премиерът на Сърбия Ана Бърнабич.

И все пак Сърбия е склонна на преговори, но само ако и Косово предложи компромис.

За домашно Западните Балкани трябва да подготвят проекти, които да покажат както на Европа, така и на Китай. Държавата ще е гост на среща, отново в София, и отново посветена на Западните Балкани.

Три от балканските държави се надяват още през лятото, освен с проекти, да се похвалят и с начало на преговори с Европа.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЕС-ЗАПАДНИ БАЛКАНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.