Политиците искат името да съдържа географско определение

Гърция отхвърли варианта името на западната ни съседка да бъде променено на Република Илинденска Македония, съобщават местни медии, цитирани от БГНЕС.

Лидерска среща в Скопие за разрешаване на спора за името

Именно за това име се спряха премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев след разговор на четири очи по време на срещата на върха в София в четвъртък.

Два дни по-късно Заев потвърди, че това е опцията, приемлива и за двете страни.

Македонските граждани също ще имат думата. Те ще могат да гласуват на референдум по въпроса”, каза Заев.

В специално изявление пред медиите той подчерта, че с това име страната му няма никакви териториални претенции към нито една съседна държава, включително и към Гърция. Според Заев постигането на компромис с Гърция ще отвори пътя на Македония към Европейския съюз и НАТО. 

След изявлението на македонския премиер обаче стана ясно, че опозиционните партии в гръцкия парламент са се обявили против идеята западната ни съседка да се нарече Република Илинденска Македония. От кабинета на Ципрас пък поискали името да съдържа географско определение.

Илинденска Македония - вероятното ново име на Македония (ОБЗОР)

В изявлението от канцеларията на министър-председателя се посочва, че Атина приветства достигнатото от Скопие разбиране, че „решението за името не може да съществува без приемането на erga omnes име, т.е. за цялостна употреба“.

Въпреки това, насърчаваме нашите съседи да продължим да работим заедно за намиране на взаимно приемливо решение с географско или времево определение, точно както предвижда пакетът от предложения, които представи специалният пратеник на ООН Матю Нимиц“, се казва още в съобщението.

В него отново е повторена гръцката позиция, че решението и всичко, свързано с премахването на иредентизма, трябва да бъдат гарантирани чрез конституционна промяна.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.