В италианската столица се проведе едно от най-значимите събития за европредседателството ни

В сърцето на Рим, на фона на Колизеумa, в понеделник вечер се проведе "Discover Bulgaria" - едно от най-значимите културни събития на страната ни в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. 

СНИМКИ ОТ ШОУТО ВИЖТЕ ТУК

Светлините на Капитолийския площад бяха изключени. 3D mapping шоу, проектирано върху фасадата на сградата на Римската община, разказа как българската писменост е спомогнала за разпространението на християнството сред източните славяни. Ансамбъл "Чинари" пък поведе публиката на вълнуващо пътешествие, очертаващо българския принос за европейската културна идентичност. 

Светлинното шоу е изработено от българско студио, което е носител на множество международни награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света. 

Саундтракът на спектакъла включваше изпълнения от най-новия албум на хор "Мистерията на българските гласове". Музиката е на Петър Дундаков, а записите са със специалното участие на австралийската певица и композитор Лиса Джерард.

Уникално 3D мапинг шоу за Деня на Европа (ВИДЕО+СНИМКИ)

Събитието бе открито от министъра на културата Боил Банов и посланика на Република България в Италия Марин Райков. 

Благодаря на всички, които се постараха толкова – и от българска, и от италианска страна, да бъдем тук днес на това уникално, емблематично място не само за Рим, а за целия свят. Искам да благодаря и на вас, уважаема публика, за това, че отделихте частица от вашето време, от вашия живот, за да споделите частица от нашите, български емоции, таланти, култура, усещания за света”, каза министърът в речта, с която откри шоуто.

Специални гости на събитието бяха кметовете на градовете Пловдив и Матера, които през 2019 г. ще бъдат Европейски столици на културата. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.