Сред пасажерите има повече от 130 деца

Испания се намеси в хуманитарната криза в Средиземно море. Новият премиер на страната даде нареждане кораб със над 620 мигранти на борда да тръгне към Валенсия.

Плавателният съд беше блокиран в открити води след отказ на Италия да приеме мигрантите. Новият вътрешен министър Матео Салвини каза: "Приехме достатъчно".

Темата на NOVA: Да избягаш от Лесбос

Благотворителната организация, която управлява кораба, се оказа в безизходица. 
А на борда му мигрантите, сред които повече от 130 деца, бяха изправени пред редица неудобства.

Италия отказа да приеме плавателния съд с мотива, че Малта трябвало да вземе африканците. Малтийците отговориха, че операцията по изваждането на мигрантите от водата е извършена от италианската брегова охрана и те нямат нищо общо. Корабът се оказа по средата между италианския и малтийския бряг, без яснота накъде да поеме.

Българи на протест срещу депортирането на тибетски бежанци

Решението неочаквано дойде от Испания, които последваха призива на Европейската комисия за бързо решаване на казуса. Премиерът Педро Санчес каза, цитирам: "Наше задължение е, да избегнем хуманитарна катастрофа".

Не е ясно дали отказът на Италия ще бъде изолиран прецедент или стриктна политика на новия крайнодесен италиански министър. Кораби с мигранти пристигат в Италия често и проблемът може да се превърне в хроничен. А от Брюксел припомниха, че за кораб в международни води трудно може да се приложат законите за убежище и миграция. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.